Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Sibīrijas vēstules uz bērza tāss ceļo uz Briseli

Kristīne Ozola, 13.06.2011. 10:47

14. jūnijā Tukuma muzeja pārstāvji dosies uz Briseli, lai Eiropas Parlamenta ēkā atklātu ceļojošo izstādi "Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss".
Sibīrijas vēstules uz bērza tāss ceļo uz Briseli

Izstādē apkopota informācija un vizuālais materiāls par cilvēkiem, kurus represējušas padomju varas iestādes. Laikā no 1941. līdz 1956. gadam, atrodoties nometnēs vai nometinājuma vietās Sibīrijā, tie rakstījuši vēstules uz bērza tāss saviem tuviniekiem un draugiem.

Ceļojošās izstādes sagatavošanu finansē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, kuras piederīgie arī savulaik deportēti un guvuši Sibīrijas rūdījumu. Ar viņas atbalstu Tukuma muzejam ir radusies iespēja pastāstīt starptautiskajai auditorijai par Latvijas vēstures īpaši traģiskajām vēstures lappusēm.

Izstāde veidota uz 12 mobiliem stendiem angļu un franču valodās. Identisku izstādi iecerēts sagatavot arī latviešu un krievu valodās.

Izstādes tapšanā piedalījušies visi tie Latvijas muzeji, kas glabā vēstules uz bērza tāss, kā arī citi muzeji no Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Ventspils, Valmieras un Daugavpils, kuros atrasta informācija par vēstuļu autoriem un adresātu likteņgaitām. Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvu.

Vēstules uz bērza tāss 2009. gadā iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. Nominācijā ietvertas 19 no savulaik rakstītām vēstulēm, kas glabājas 7 Latvijas muzejos: Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Talsu novada muzejā un Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā.

Foto: Lietuvietes Gražinas Gaidienes (1911-1989) rakstīta vēstule (apsveikums) kaimiņienei latvietei Sofijai Mildai Melderei (1899-1988) vārda dienā (Mildās). Apsveikums datēts ar 1949. gada 15. maiju. TMNM 21017.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV