Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izstāde „Dzintara gaisma" Latvijas Okupācijas muzejā

Inese Krieviņa, 30.06.2011. 12:55

Izstādē „Dzintara gaisma" apskatāma rotkaļa Aleksandra Alunāna (1913 – 2001) dzintaru kolekcija un priekšmeti, kā arī fotogrāfijas, kas atspoguļo mākslinieka dzīves gaitas un daiļradi. Kolekciju un citus materiālus Okupācijas muzejam dāvinājis ASV dzīvojošais mākslinieka dēls Pēteris Alunāns.
Izstāde „Dzintara gaisma" Latvijas Okupācijas muzejā

Saistoša un bagāta ir ne tikai Aleksandra Alunāna daiļrade, bet arī biogrāfija. Viņš dzimis 1913. gadā Lietuvā, dzīvojis Krievijā un Latvijā. Mācījies Daugavpils dzelzceļa tehniskajā vidusskolā. 1944. gadā kopā ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Vāciju.

Stāsta izstādes autors Guntis Švītiņš: „Karam beidzoties, Alunānu ģimene vairākus gadus dzīvo latviešu bēgļu nometnē Mērbekā. Dzīve nometnē ir ļoti vienmuļa. Kāds no nometnes vecākajiem vīriem gatavo saktas, pēc kurām ir liels pieprasījums. Alunāns vēro viņu un nolemj, kāpēc nepamēģināt pašam. Nelielā telpā A. Alunāns iekārto mazu rotkaļa darbnīciņu. Kā izejmateriāli rotu gatavošanai tiek izmantoti no Latvijas līdzi paņemtie sudraba galda piederumi. Rotkaļa darba instrumentus A. Alunāns iegūst apmaiņas ceļā, iemainot tos pret kafiju un cigaretēm. Cītīgi tiek studēta tehniskā literatūra par rotu gatavošanu. Tās top pēc pasūtījuma, par to saņemot simbolisku samaksu."

1950. gadā Alunānu ģimene aizceļo uz ASV, kur septiņdesmitajos gados nopērk zemes gabalu pie Garezera Latvijas ciemā. G. Švītiņš: „Tieši Garezers ir tā vieta, kur mākslinieciskā jaunrade izpaužas vērienīgi, un ne tikai rotu darināšanas mākslā. Vēl šobrīd Garezerā stāv meistara veidotās norādes un piemiņas zīmes. Te galvenokārt tiek radīti oriģināli darbi, kurus Alunāns dēvē par jaundarbiem. Par rotājuma pamatu allaž tiek izmantotas latviešu etnogrāfiskās zīmes un ornaments meistara interpretācijā. Galvenie materiāli ir dzintars un sudrabs. Garezerā par saviem līdzekļiem iekārtotajā un apgādātajā darbnīcā Alunāns septiņus gadus māca jauniešiem darināt rotas. Arī nometnes «3x3» dalībniekiem ir bijusi iespēja mācīties pie Alunāna. Ar saviem darbiem Alunāns ir piedalījies daudzās izstādēs gan bēgļu nometnēs Vācijā, gan latviešu Dziesmu svētku izstādēs ASV, Kanādā. Rotkaļa veikums daudzkārt ir atzīmēts ar godalgām un atzinības rakstiem. Viņa gatavotās rotaslietas ir populāras ne tika Amerikā, tās ir aizceļojušas arī uz tālo Austrāliju. 2001. gadā mākslinieks aiziet aizsaulē."

Izstādes autori: Guntis Švītiņš, Ojārs Stepens, māksliniece Madara Pastare. Izstāde muzeja vestibilā būs apskatāma no šī gada 30. jūnija līdz septembrim.

Ieeja par ziedojumiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV