Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Monikas Zīles jubilejā - grāmata "Melna zivs nakts upē"

Linda Rumka, 14.07.2011. 14:25

Pirmdien, 18. jūlijā, plkst. 14.00 Jāņa Rozes grāmatnīcā K. Barona ielā 5 notiks Monikas Zīles grāmatas "Melna zivs nakts upē" atvēršana un autogrāfu stunda. Grāmatu rakstnieces godpilnajā 70 gadu jubilejā sarūpējis apgāds "Lauku Avīze".

Grāmatā "Melna zivs nakts upē" apkopoti trīs jau reiz publicēti Monikas Zīles romāni, kurus rakstniece rūpīgi pārskatījusi un pilnveidojusi.

Rakstniece, atbildot uz zinātkāro lasītāju jautājumu, kā rodas romāna ideja, saka: ""Melna zivs nakts upē" radās pēc tam, kad tiesas nama gaitenī ieraudzīju jaunu sievieti un skaisti sirmojošu vīrieti - abi lūkojās viens otrā tā, ka pelēkās sienas pazuda un atvērās cita, lielu kaislību un piezemētu dziņu pārpilna telpa. Savukārt "Kāravu bruņinieces" sēkla uzdīga pēc paviršas sarunas ar kosmētikas izplatītāju, kuras vārdu nezinu un vēlāk nekad vairs neesmu satikusi. Romāna "Vasaras namiņš" kamolu atritināja pa automašīnas logu ieraudzīta meitene - viņa gulēja pļavā un lūkojās rieta debesīs. Tiesa, ar to vien romānam nepietiek. Taču, atnākot pareizajam sūtnim, ap viņa nesto impulsu tūdaļ sāk pulcēties cilvēki, notikumi un pārējais sižeta būvmateriāls, ar kuru pēc tam jāstrādā, grāmatas celtni veidojot - slienot augšā un pēc tam noārdot, piedzīvojot īsus prieka mirkļus un melna izmisuma stundas. Tāpat kā ikvienā citā darbā."

Monikas Zīles radošais mūžs pilnībā saaudzis ar rakstīšanu. Žurnālistikas gaitas sāktas Rēzeknes rajona laikraksta redakcijā, turpinātas Saldus un Liepājas avīzēs, kā arī laikrakstos "Cīņa", "Padomju Jaunatne" (1978 - 1987) un žurnālā "Sieviete" (1987 - 1998), kurš, viņai esot galvenajai redaktorei, ieguva lielu popularitāti. Pēdējie desmit gadi aizvadīti, strādājot par "Latvijas Avīzes" galvenā redaktora vietnieci, šajā amatā izmantojot arī LR Saeimas deputātes pieredzi.

Kopš 1980. gada Monika Zīle raksta arī stāstus un lugas, bet izdoto grāmatu skaits tuvojas trijiem desmitiem. To skaitā arī trīs Monikas Zīles pavārgrāmatas, un vairs jau nav noslēpums - šobrīd top ceturtā. Rakstniece sarakstījusi vairāk nekā desmit lugu, kuras iecienījuši Latvijas amatierteātri. To apstiprina pērn saņemtā Autortiesību bezgalības balva par lugu "Sunītis un viņa kauliņš": luga iestudēta Madlienā, Inešos, Vilcē (Vilces amatierteātris), Bēnē (Bēnes pagasta amatierteātris), Birzgalē (Birzgales TN amatierteātris), Aknīstē (Aknīstes amatierteātris), Vilzēnos (Vilzēnu TN amatierteātris), Pāvilostā (Pāvilostas pilsētas KN amatierteātris), Īlē (Īles pagasta TN amatierteātris) un citur.

Tāpat pērn Monika Zīle saņēma "Lielo lasītāju balvu" par bibliotēkās visvairāk lasīto oriģinālprozas darbu "Pati sev māsa" (izdevniecība "Lauku Avīze"). Sērijā "Lata romāns" izdotas jau septiņas Monikas Zīles grāmatas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV