Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Cēsīs demonstrēs Kaspara Gobas filmas

Ija Groza, 25.07.2011. 17:26

30. jūlijā plkst. 16.00 Cēsīs Vecajā noliktavā pie stacijas turpināsies šīs vasaras dokumentālo filmu stāsti ar Kaspara Goba filmām „homo@lv" un „Seda. Purva ļaudis".
Cēsīs demonstrēs Kaspara Gobas filmas

Filma „homo@lv" (2010) ir stāsts par to, kā 2005. gada vasarā diviem puišiem rodas iecere Rīgā noorganizēt vēl nebijušu pasākumu – lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu svētku gājienu pa pilsētas ielām. Pēc līdzīgu gājienu parauga Rietumos notikums tiek nodēvēts par „praidu". Viņiem nav ne mazākās nojausmas, ka šis labi iecerētais nodoms izraisīs gluži neticamu notikumu lavīnu vairāku gadu garumā: praids uzšķērdīs dziļas emocijas sabiedrības psihē un dramatiski polarizēs sabiedrību, tiks sašķeltas ģimenes un zaudētas darbavietas, abām pusēm palīgā metīsies Rietumu papildspēki, retorikā tiks izmantots gan Jēzus, gan patriotisms, gan cilvēktiesības, un to visu kāri uztvers prese. Bet ja nu galu galā izrādās, ka cietēji ir bijuši visi, jo kādam ir izdevīgi mūs vienam pret otru kūdīt?

Kaspars Goba filmu veidojis piecus gadus. Ļoti apjomīgais filmas materiāls ļauj vienlīdz rūpīgi ieskatīties gan „praidistu", gan „nopraidistu" viedokļos un varoņu dzīvesstāstos. Savdabīgā „praida arheoloģija" no tā ieceres rašanās mirkļa 2005. gadā līdz paziņojumam par nenotikšanu Rīgā 2010. gadā ļauj aplūkot pēdējo gadu norises Latvijā no citas perspektīvas, raisot pārdomas par manipulēšanu ar cilvēku ideāliem un politiķu lomu tajā un uzdodot jautājumu, kāda ir demokrātijas cena Latvijā.

Režisora Kaspara Gobas dokumentālā filma "homo@lv" prestižajā 61. starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā 2011.gadā piedzīvojusi pirmizrādi pilnā zālē un ar ilgiem aplausiem.

Filma "Seda. Purva ļaudis" (2004) ir stāsts par Sedu, pirms 50 gadiem būvētu padomju laika kūdras racēju triecienceltni, pēdējās desmitgades fundamentālās pārmaiņas gandrīz nav skārušas. Pilsētiņā Latvijas ziemeļaustrumos dzīvo etniski daudzveidīgs cilvēku pulks, kas runā krievu valodā un referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā ir teikuši "nē". Sabrūkot valstij, kura tika uzskatīta par nesatricināmu, viņi ir iemācījušies paļauties tikai uz sevi. Bijušā šņabja veikala vietā ir uzcelta baznīca, bet pareizticīgo dievkalpojumi un neatkarīgās Latvijas svētki joprojām mijas ar Uzvaras dienas svinībām un citiem mīļiem un pierastiem pasākumiem.

Kaspars Goba (biologs, starptautiski atzīts fotogrāfs un agrākais Rīgas Laika žurnālists) kā kinorežisors plašāku atzinību guvis 2005. gadā, kad Nacionālajā filmu festivālā viņa dokumentālā filma Seda. Purva ļaudis (2004) saņēma žūrijas speciālbalvu Labākais laikmeta dokuments.

Kasparu Gobu mēs patiesi varam dēvēt par cēsnieku, jo dzimtā vieta ir Vaives pagastā, un savulaik skolojies Priekuļos.

Ieeja – bez maksas.

Pēc filmu noskatīšanās tikšanās ar režisoru Kasparu Gobu.

Biedrības „ Art Cēsis" projektu atbalsta p/a „ Cēsu Kultūras un tūrisma centrs".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV