Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jaunmoku pilī būs skatāma telekomunikāciju vēstures izstāde

Jānis Palkavnieks, 05.08.2011. 16:38

No 13.augusta Jaunmoku pilī būs skatāma telekomunikāciju vēstures izstāde, ko pils 110 gadu jubilejai par godu izveidojis vadošais Latvijas telekomunikāciju operators Lattelecom.
Jaunmoku pilī būs skatāma telekomunikāciju vēstures izstāde

Īpaši izveidotajā interaktīvajā izstādē būs apskatāma daļa no Lattelecom vēsturisko tālruņu kolekcijas, kā arī būs iespēja izbaudīt mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas.

Vecākais izstādes eksponāts ir 1898. gadā Vācijā ražots sienas telefona aparāts koka korpusā, taču apskatāmi būs arī Ulmaņlaikos VEF rūpnīcā ražoti tālruņi, Krievijas armijas telefons, Morzes aparāts, kā arī pagājušā gada 60-80 gadu taksofons, kas savienojumu nodrošināja pēc 2 kapeiku monētas ieviešanas. Lai gan taksofons darbojās bez laika ierobežojuma, uz tā bija brīdinājums neaizņemt aparātu ilgāk par 3 minūtēm.

„Izstādē ikviens varēs pārliecināties, cik ļoti 100 gados ir mainījušās tehnoloģijas,– tālruņi kļuvuši modernāki, parādījušās pavisam jaunas saziņas iespējas – internets un modernie IP telefoni, taču cilvēku vēlme sazināties paliek nemainīga. Šobrīd visā Latvijā ir ap pusmiljons Lattelecom fiksēto tālruņa līniju, ko ikdienā aktīvi izmanto gan mājsaimniecības, gan uzņēmumi," skaidro Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Kolekcionārs un lielākās privātās tālruņu kolekcijas īpašnieks Sergejs Blats atzinīgi vērtē šādas publiskas izstādes tapšanu. „Esmu pamanījis, ka lietas ar vēsturi cilvēkus iedvesmo un arī ļauj apjaust, kā laiks mainījies. Tagad mobilais tālrunis katram kabatā ir tik pašsaprotama lieta, taču kādreiz tikai bagātākajās mājās bija tālruņa aparāts, kas pat kalpoja kā interjera priekšmets."

13.augustā, kad notiks Jaunmoku pils 110. gadu jubilejas svētki, izstāde būs apskatāma bez maksas

Telekomunikāciju vēstures izstāde Jaunmoku pilī būs atvērta līdz septembra beigām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV