Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Knuta Skujenieka jubilejas izstāde

Sandra Zobena, 01.09.2011. 13:13

Ojāra Vācieša memoriālais muzejs no 6. septembra aicina uz Knuta Skujenieka jubilejai veltītu izstādi „Atver acis uz pasauli".
Knuta Skujenieka jubilejas izstāde

Knuts Skujenieks pasaulei acis vēris pirms 75 gadiem Rīgā, bērnību pavadījis Leišmalē Kurmenē, skolojies un izglītojies Rīgā un Maskavā, sāpju ceļu izgājis Mordovijas lēģeros, ģimenes saknes dzinis Salaspilī, ar radošo darbu izgājis pasaulē.

Ierāmētas fotogrāfijas, suvenīri un mīļas piemiņas lietas, mākslas darbi no Salaspils mājām, plašs fotomateriāls no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma, rokraksti un vēstules no Nacionālās bibliotēkas krājuma – tās ir lietas, kas atspoguļo dzejnieka dzīves ģeogrāfiju.

Izstādē iziesim ceļu, kas nav viegls, brīžiem tas bijis traģisks. Bet šo ceļu ejot, dzejnieks nekad nav ņēmis līdzi rūgtumu un naidu, tikai optimismu, dzīvesprieku un humoru.

Iepazīsim Kurmenes Mūru dzirnavas, to saimnieku vectēvu Juri un mājas dvēseli vecomāti Annu. Dosimies uz Rīgu skolās un būsim kopā ar izturīgo un gādīgo Lauvmammu. Studiju ceļi aizvedīs uz Latvijas Valsts universitāti un Maskavas M. Gorkija Literatūras institūtu. Tiks iegūta pieredze un stāja, kas smagi jāatmaksā Mordovijas lēģeros.

Tas būs stāsts arī par to, kā vienas dienas laikā Padomju impērija sagrāva jauna cilvēka dzīvi. Tomēr no lēģeriem mājās nepārnāca indes pilns, izpostīts cilvēks. No lēģeriem mājās pārnāca dzejnieks.

Pakavēsimies Salaspilī, kur pusuzceltā mājā pēc septiņiem atšķirtības gadiem Knutu sagaidīja Inta. Salaspils māja vienmēr pārsteidz ar saimnieku viesmīlību, tur ir omulīgi, tur pazūd laiks, tik labi ir tur būt.

Un no Salaspils ceļš aizvedīs tālu plašajā pasaulē, jo Knuta Skujenieka darbs atdzejā viņu saistījis ar vairāk nekā 70 pasaules valodām, darbs Latvijas labā vienojis ar valstīm, tautām un cilvēkiem.

Izstādes atklāšanas sarīkojums notiks 5. septembrī plkst. 18.00.

Sarīkojumā piedalīsies Knuts Skujenieks, Zane Daudziņa, Adrians Kukuvass un apgāds Zvaigzne ABC.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 2012. gada 10. martam.

Foto: Knuts Skujenieks. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV