Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Andra Eglīša personālizstāde „Zemes darbi"

Mākslas zinātniece Māra Traumane, 01.09.2011. 16:27

No 3. septembra līdz 8. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā būs skatāma gleznotāja Andra Eglīša personālizstāde „Zemes darbi". Izstāde tapusi sadarbībā ar Galeriju 21.
Andra Eglīša personālizstāde „Zemes darbi"

Izstādes "Zemes darbi" gleznas tapušas Andra Eglīša «savvaļas laboratorijā» Drustu pagastā, 19. gadsimtā celtas, pēckara laikā pamestas, lauku sētas vietā. Mājas apkārtne rosinājusi „zemes darbiem" ne tikai gleznu motīvu, bet arī gleznošanas materiāla izvēli – gleznots ar augsnes pigmentiem. Andra Eglīša atrasto krāsu arsenālā ir brūnie, sarkanie un zilie māli, grantis, zemes, kaļķis, ģipsis, krīts, pelni un ogles - ar eļļu vai laku sajaucot, var iegūt pat divpadsmit toņu nianses. Šādi mākslinieks turpina eksperimentēt, sterilajā galerijas/salona telpā ienesot gleznotus dabas attēlus - pārnesumus uz audekla, izmantojot paša attēla materiālo substanci.

Andris Eglītis: „Man šķita svarīgi parādīt, ka zeme, šķietami raupjš un primitīvs materiāls, var būt arī ļoti trausls, smalks, jūtīgs un niansēm bagāts. Dubļu darbos viens no svarīgākajiem aspektiem - zeme atrodas ārpus civilizācijas. Ik pa laikam mums – civilizētajiem, nākas saskarties ar kaut ko pavisam mežonīgu."

Zemes krāsas mākslinieka darbos ienākušas jau 2009.gadā gleznu ciklā „Es gribu būt tur" Cēsu dzelzceļa stacijā. Kino valodā maksimāli tuvu Andra Eglīša glezniecībai ar piekļuvis režisors Dainis Kļava filmā "Dubļi" (2010). Līdzīgu kontrastu Andris Eglītis izmantojis arī savā skulptūrā "Luxury replica (...un augstākās priedes pēc lauzuma..)", raupji pārstrādājot vecas guļbūves baļķus mūsdienīga standarta interjera replikā. Arī šoreiz viņu saista dabiski veidojusies vide un planētas virsma ar cilvēka atstātajām, zūdošajām pēdām.

Andra Eglīša vārds Latvijas glezniecībā pēdējos gados kļuvis pazīstams ar vairākām spēcīgām personālizstādēm: „Zem debess juma" (2008), „Lietu kārtība" (2009), „Es gribu būt tur" (2009) un „Dzīves apstākļi" (2010). Par tām Andris Eglītis ir vairākas reizes (2008., 2009., 2010.g.) nominēts Purvīša balvai. Katru no šīm izstādēm mākslinieks bija veidojis atšķirīgi, pārdomāti un konceptuāli atklājot jaunu skatījumu uz gandrīz katram pazīstamo ikdienu: lietām, interjeriem, lauku un pilsētas ainavām un cilvēkiem. Ikvienā izstādē mākslinieks par realitāti stāstījis, izmantojot citu metodi: no lielizmēra pilsētas ainavām ar zemu horizonta līniju („Zem debess juma"), līdz nelieliem dzīves apstākļu gleznotiem fragmentiem ("Lietu kārtība"), vai arī vēršot uzmanību uz cilvēka iekšējiem apstākļiem, kas ir svarīgāki par ārējiem („Dzīves apstākļi").

13. septembrī plkst. 18:00 apmeklētājiem ir unikāla iespēja satikt mākslinieku Andri Eglīti klātienē uz sarunu izstādē.

Aicināti visi interesenti!

Ieeja izstādē un mākslinieka sarunas vakarā bezmaksas.

Salona adrese: Mūkuslas ielā 42, Rīgā.

Darba laiks no otrdienas līdz piektdienai 12:00-18:00, sestdienā 11:00-16:00. Svētdien, pirmdien- slēgts.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV