Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Atklāta „Arsenāla" Baltijas filmu skate

Laura Lizuma, 15.09.2011. 20:32

Ar leģendārā latviešu režisora Herca Franka iedvesmoto filmu „235 000 000", ko uzņēmis Uldis Brauns, un vienu no gaidītākajām pašmāju kino pirmizrādēm – Dzintras Gekas biogrāfiski dokumentālo „Gvido Zvaigzne" – 14.septembrī „Kino Citadele" atklāta „Arsenāla" Baltijas filmu skate.
Atklāta „Arsenāla" Baltijas filmu skate

Baltijas filmu skate allaž ir bijis viens no „Arsenāla" īpašajiem notikumiem, ik reizi festivālā izrādot pašu jaunāko un labāko kino, kas tapis šajā reģionā, apliecinot „Arsenāla" nedziestošo interesi ne vien par pasaules kino darbiem, bet plašu filmu programmu veltot tieši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas režisoriem. Turklāt „Arsenāls" ir vienīgais kinofestivāls, kurā pastiprināta uzmanība pievērsta Baltijas filmām, tādējādi ar šī reģiona kinodarbiem iepazīstinot ne vien skatītājus, bet arīdzan „Arsenāla" viesus, kuri par baltiešu runās visā pasaulē.

Festivālā šogad piecas Latvijas filmu pirmizrādes, viena no tām – Dzintras Gekas „Gvido Zvaigzne", kas veltīta leģendārā latviešu kinooperatora piemiņai, šogad izraudzīta par vienu no „Arsenāla" Baltijas skates atklāšanas filmām. 14. septembris ir diena, kad „Arsenāls" paklanās tiem kino cilvēkiem, kas, spītējot laikam un laikmetam, spējuši uzturēt dzīvu Latvijas kino leģendu. Filmas scenārija autors – ne mazāk nopelniem bagātais kino kritiķis un kino izzināšanas mākslas pasniedzējs Agris Redovičs; mūziku radījuši Baltijas izcilākie skaņu mākslas meistari Pēteris Vasks un Arvo Pērts.

Latvijas kino šis gads ir nozīmīgs ne vien pieminot Barikāžu traģisko notikumu divdesmitgadi, bet arī atzīmējot izcilā latviešu kino meistara Herca Franka 85 gadu jubileju. Par godu šim notikumam, pirmdien, 12. septembrī Rīgas Kino muzejā atklāta Herca Franka jubilejai veltīta izstāde „Herca Franka kods", savukārt sērijā „Kino Rakstu bibliotēka" iznākusi grāmata „Uz sliekšņa atskaties" Kristīnes Matīsas tulkojumā, septembri Latvijas kino piesātinot ar Herca Franka vārdu un personību.
Filma „235 000 000", kas atklās „Arsenāla" Baltijas skati, ir viens no padomju laika visiespaidīgākajiem dokumentālā kino darbiem, kas atklāj tam laikam pārsteidzošas un inovatīvas filmēšanas metodes un kļuva par šī žanra kino etalonu visā Padomju Savienībā. „Arsenāla" Baltijas skates atklāšanā filma piedzīvo vērienīgu atgriešanos uz kino ekrāniem, pierādot Herca Franka nezūdošo vērtību latviešu kinomākslā.

Starptautiskā kino festivāla „Arsenāls" Baltijas filmu programma – izcili kino pieteikumi Baltijas konkursam, jauni un pārsteidzoši Baltijas kino skolu studentu darbi „Arsenāla" nakts seansā un skaļi godināmas filmu pirmizrādes, kas apliecina Baltijas kino režisoru spēju, gribu un varēšanu radīt labu pasaules mēroga kino.

Starptautiskais kino festivāls „Arsenāls" ir tikai pusē, līdz pat 18.septembrim kinoteātros „K Suns" un „Kino Citadele" skatāma visplašākā un daudzveidīgākā kino programma. Informācija par „Arsenāla" filmām – mājas lapā www.arsenals.lv/arsenals un biļešu tirdzniecības vietās „Kino Citadele" un „Biļešu Servisa" kasēs.

Kino notiek „Arsenālā"!

Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV