Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Iznākusi jauna grāmata bērniem

EasyGet.lv, 30.09.2011. 11:43

Izdevniecība „Liels un mazs" laiž klajā somu rakstnieču Sinikas un Tīnas Nopolu stāstu krājumu bērniem „Salmenīte un Čībiņa" Maimas Grīnbergas tulkojumā, informē izdevniecības pārstāve Zane Jauja.
Iznākusi jauna grāmata bērniem

Rakstnieces literatūrā strādā gan kopā, gan atsevišķi. Pats populārākais viņu kopdarbs ir grāmatu sērija par Salmenīti un Čībiņu. No 1989. līdz 2006. gadam iznākušas jau 12 grāmatas ar izcilām Markus Majaluomas ilustrācijām. Izdevniecība Liels un Mazs izvēlējās vienos vākos izdot pirmās divas šīs sērijas grāmatas ar oriģinālilustrācijām.

Salmenīte un Čībiņa iepazīstina ar visiem galvenajiem grāmatas varoņiem. Meitenes aizbēg no mājām, protestējot pret vecāku dzīvesveidu, kura labumus – piemēram, televizora trūkumu un augu barību – viņas īsti nenovērtē... Otrajā grāmatā Salmenīte, Čībiņa un bēbis ģimenē gaidāms pieaugums, un brālīša dēļ radušās pārmaiņas meitenēm galīgi nepatīk, tāpēc viņas nolemj no brāļa atbrīvoties, lai viss atkal būtu kā agrāk. Viss, protams, beidzas labi un meitenēm mazais brālis iepatīkas.

Rakstnieces Sinika (1953) un Tīna (1955) Nopolas pieder mūsdienu somu bērnu literatūras svarīgākajiem vārdiem. Sinika jau kopš astoņdesmito gadu beigām Somijā plaši pazīstama arī kā veiksmīga avīžfeļetonu, lugu, scenāriju un dziesmu tekstu autore, bet Tīnai, kura bērnu literatūrai pievērsusies deviņdesmitajos, ir vērtīga pieredze pedagoģijā – viņa bijusi bērnudārza audzinātāja bērniem ar īpašām vajadzībām.

Markus Majaloma (1961) ir ļoti populārs somu bērnu grāmatu rakstnieks un ilustrators, kas 1993. gadā saņēmis UNICEF prēmiju, bet 1997. gadā Somijas nacionālo bērnu kultūras prēmiju.

Nopolu grāmatās ir daudz komisku situāciju un raksturu, un galvenokārt tās sastāv no dialogiem, jo rakstnieces strādā sarunādamās. Salmenīte ir mazliet vecāka un "kārtīgs" bērns, toties Čībiņa – īsta negantniece un visu delverību izraisītāja. Grāmatās darbojas arī meitenīšu vecāki – zaļi domājošā mamma Hanna un tētis, nepraktiskais zinātnieks Mati, vecās kaimiņienes Alibulcēnu jaunkundzes un divi policisti – Lielpuncis un Briļļučūska, kā arī citi spilgti, asprātīgi tēli.

Grāmatas atvēršanas svinības notiks Rīgas Grāmatu svētku laikā, 8. oktobrī plkst.11.00 Rīgas Kongresu namā.

Grāmata izdota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Eiropas Komisijas atbalstu.

Izdevniecības "Liels un mazs" grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā "Istaba" Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā "Grāmatu karuselis" T/C Spice, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com - https://twitter.com/lielsunmazs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV