Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Ernesta Kļaviņa personālizstāde "Karš starp titāniem un rūķīšiem"

EasyGet.lv, 27.10.2011. 08:47

No 28. oktobra līdz 2. decembrim galerijā "Alma" būs apskatāma mākslinieka Ernesta Kļaviņa personālizstāde "Karš starp titāniem un rūķīšiem". Inteliģentais provokators, viegli un rotaļīgi pielietojot krāsu, zīmējumu un animāciju, uzbūris fabulas, kuras mudina gan pasmaidīt, gan aizdomāties. Sakarību atšifrējumam svarīgi ir darbu nosaukumi, kas kalpo kā replikas.
Ernesta Kļaviņa personālizstāde "Karš starp titāniem un rūķīšiem"

"Sena tautas leģenda vēsta par mazu rūķīti, kurš nes svecīti cauri birzij. Ceļā rūķītim gadās zari. Ja rūķītis paklups un svece nodzisīs, dzīvību uz zemes tūlīt pat iznīcinās gamma staru vilnis no tuvāka magnetāra. Rūķītis iet jau vairākus simtus miljonus gadu un vēl nav paklupis, tāpēc iespēja paklupt ir ļoti augsta un aug ar katru sekundi. Iespējas gamma stari jau tuvojas...."
Ernests Kļaviņš

Kaut arī izstādīto zīmējumu motīvi izvēlēti izmantojot „automātisko pierakstu" katru darbu var tulkot kā metaforu. Piemēram, izstādes centrālais darbs „Vara ir svēta jeb Svētulīgais karalis" ir parafrāze par Engra (Jean Auguste Dominique Ingres, Francija, 1780–1867) darbu "Luija XIII zvērests" 1820), kurā attēlots karalis, kas pasniedz savu scepteri un kroni Sv. Marijai un mazajam Jēzum. Darbu var tulkot, domājot par to,ka vara nevar balstīties uz pliku spēku, nepieciešama leģitimitātes sajūta, kura parādās cilvēka domāšanas aparāta spējā saskatīt sakarības ( īstas vai iedomātas...).

Šī ir Ernesta Kļaviņa otrā personālizstāde galerijā Alma , un viņš ir viens no divpadsmit galerijas pārstāvētajiem māksliniekiem. Latvijā Ernestu Kļaviņu daudzi atpazīst ar zīmējumiem rakstu ilustrācijām laikrakstā "Diena" (līdz 2008. gadam) un patlaban iknedēļas žurnālā "Ir". Mākslinieks absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

Foto: Ernests Kļaviņš. Vara ir svēta / Svētulīgais karalis. 2011, papīrs/akrils, 90 x 64 cm. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV