Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LTV1 piedāvās dokumentālās filmas "Astoņi pilnmēneši" TV pirmizrādi

EasyGet.lv, 24.11.2011. 10:55

Svētdien, 27.novembrī, plkst. 21:55 LTV1 ēterā būs jaunās dokumentālās filmas "Astoņi pilnmēneši" TV pirmizrāde, informē LTV1 pašreklāmas redaktore Ieviņa Ancena. Pirms filmas - plkst. 21:40 - diskusija par filmas tapšanu raidījumā "100g kultūras. Kino klubs".
LTV1 piedāvās dokumentālās filmas "Astoņi pilnmēneši" TV pirmizrādi

Iespējams, šī ir cilvēcīgākā dokumentālā filma par karu, kas jebkad uzņemta Afganistānā: filmas "Astoņi pilnmēneši" skatītājs kļūst par liecinieku notikumiem pie pašas frontes līnijas.

Lai taptu filma, tās veidotāji - Ģirts Straustiņš, Zane Peneze, Sandijs Semjonovs - pērn piecas nedēļas pavadīja vienā no bīstamākajām pasaules vietām - Kunāras ielejā Afganistānas un Pakistānas pierobežā, kļūstot par vienīgo filmēšanas grupu no Latvijas, kam izdevies fiksēt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības, ASV 101. Airborne divīzijas vienības un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes sauszemes spēku kopējo darbu un cīņas uguns zonā.

Filmā "Astoņi pilnmēneši" skatītājam tiek sniegta vēl nebijusi iespēja sekot līdzi karavīru gaitām ārpus posteņa aizsargvaļņiem un saklausīt, kādas pārdomas rodas pēc spēcīgajām apšaudēm, savu kaujas biedru dzīvību glābšanas un bīstamām operācijām kalnos.

Filmā redzam atklātas vīru sarunas ārpus posteņu drošajiem nocietinājumiem, neslēptas emocijas pirms kaujas. Tāpat filma fiksē arī pirmās sajūtas pēc ievainojuma un domas pēc tam, kad dzīvību izglābusi bruņuvestes plāksne. Karavīri dalās dzīves pieredzē, kas iegūta ikdienas kaujās, kur vienmēr jūtams nāves tuvums.

Kinoblogeris Ģirts Luste portālā www.kinoteikumi.lv raksta: "Kaut ik pa laikam filma novērš uzmanību un kā pa pieri iesit apziņa, ka šauj, spridzina, ievaino un mirst pa īstam, tomēr visam stāstam pāri strāvo vislabākās latviešu tautai piemītošās īpašības - prātīgums, miers un omulīgums."

Kameras priekšā karavīri atļaujas arī rūgti pajokot, ka šajā "zvaigžņu karā" ar augstajām tehnoloģijām un jaunāko bruņojumu viņi stājas pretī aci pret aci ar kaujiniekiem, kuri cīnās pēc sentēvu metodēm, slēpjoties aiz akmens tikai dažu simtu metru attālumā.

"Šis nav stāsts par karu pret terorismu, šis ir stāsts par to, kā karš maina cilvēku," - tā filmas "Astoņi pilnmēneši" vēstījumu rezumē tās radošā komanda.

Foto: Kadrs no dokumentālās filmas "Astoņi pilnmēneši". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV