Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

450. gadskārtu kopš Kurzemes un Zemgales hercogistes izveides Latvijas Valsts vēstures arhīvā atzīmēs ar konferenci un izstādi

EasyGet.lv, 15.12.2011. 12:20

16. decembrī plkst. 14.00 LNA Latvijas Valsts vēstures arhīvā Rīgā, Slokas ielā 16, notiks hercogistes dzimšanas dienai veltīts pasākums, ko organizē Latvijas Nacionālais arhīvs sadarbībā ar Latvijas Arhīvistu biedrību, atbalstu sniedzis Valsts Kultūrkapitāla fonds un A/S Latvijas gāze, informē LNA Latvijas Valsts vēstures arhīva direktora vietniece Valda Pētersone.
450. gadskārtu kopš Kurzemes un Zemgales hercogistes izveides Latvijas Valsts vēstures arhīvā atzīmēs ar konferenci un izstādi

Šogad aprit 450 gadi kopš 1561. gada 28. novembrī Viļņā Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers un Polijas – Lietuvas karalis Sigismunds II Augusts parakstīja Padošanās līgumu (Pacta Subiectionis), kas noteica Kurzemes un Zemgales hercogistes izveidošanu.

Hercogistes dzimšanas dienas svinīgo pasākumu ievadīs Rundāles pils muzeja direktora, Dr. art. h. c. I. Lancmaņa lekcija Kurzemes hercogu galms un kultūras attīstība Kurzemē, kam sekos izstādes No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam atklāšana.

Izstādē No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam būs skatāmi vairāk kā 300 dokumenti (oriģināli un digitālas kopijas) no LNA Latvijas Valsts vēstures arhīva (LVVA) fondiem, kas hronoloģiski aptver Kurzemes un Zemgales hercogistes pastāvēšanas pirmos 80 gadus – no hercogistes dibināšanas 1561./1562. gadā līdz hercoga Jēkaba nākšanai tronī 1642. gadā. Eksponēti arī daži hercoga Frīdriha atraitnes Elizabetes Magdalēnas darbības laikā radušies dokumenti, kas raksturo Frīdrihštates (Jaunjelgavas) dibināšanu.

Virkne izstādē eksponēto dokumentu saistīti ar hercogistes dibināšanas un pastāvēšanas juridisko pamatojumu, to starpā Viļņā 1561. gada 28. novembrī noslēgtais Pakļaušanās līgums un karaļa Sigimunda II Augusta privilēģija Livonijas muižniecībai. Kurzemes hercoga Gotharda (1517–1587), hercogienes Annas (1533–1602), hercoga Frīdriha (1569–1642) un hercoga Vilhelma (1574–1640) darbības laikā radušies dokumenti atspoguļo tā laika politiskos konfliktus, saimniecisko darbību, problēmas hercogistes teritorijas sakarā un jaunizveidotajā baznīcas organizācijā. Atsevišķi tematiski bloki izstādē veltīti hercogistes sabiedrību veidojošiem elementiem – bruņniecībai, zemniekiem un pilsētām.

Izstādē skatāma arī desmitgadīgā prinča Jēkaba rakstītā vēstule un citi dokumenti, kas sniedz informāciju par nākamā hercoga jaunības gadiem. Savukārt hercogienei Elizabetei Magdalēnai veltītais materiāls ievada skatītāju tā laika valdošo aprindu sievietes pasaulē. Hercogu sarakste apliecina Kurzemes valdnieku plašos starptautiskos sakarus, bet ar galma dzīvi saistītie dokumenti sniedz liecības hercogu tieksmei pēc laikmetam atbilstoša dzīves un varas reprezentācijas līmeņa, kas Kurzemes hercogistē sevišķi spilgti izpaudās hercogu bēru ceremonijās. Izstādē atspoguļojumu radis arī Kurzemes hercogistei postošais poļu–zviedru karš (1600–1629/1635).

Izstādi papildina vizuālie materiāli – kartes, plāni un portreti u. c. – no LVVA fondiem, Rundāles pils muzeja krājuma un autoru personīgā arhīva.

Izstādi sagatavoja LVVA un LU Latvijas vēstures institūta vadošie speciālisti.

Latvijas Valsts vēstures arhīvā izstāde skatāma līdz 2012. gada 24. februārim. Tad tā ceļos pa Latvijas pilsētām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV