Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Īstais Ziemassvētku koncerts Latvijas Nacionālajā teātrī

Elīna Gulbe, 23.12.2011. 10:49

Ko tu Ziemassvētkos? Mājās? Atbilde uz šiem jautājumiem šķiet pavisam pašsaprotama – protams, mājās ar ģimeni. Tomēr varbūt pārdroši piedāvāt, bet vai nevēlaties dodaties uz Latvijas Nacionālā Teātra Jauno zāli uz „Īsto Ziemassvētku koncertu"... Ir gluži kā mājās – sirsnīgi un jauki.
Īstais Ziemassvētku koncerts Latvijas Nacionālajā teātrī

Galerijas:

Par šādu svētku sezonas vakara aizvadīšanas iespēju parūpējušies teātra vidējās paaudzes aktieri, kuri, lai nodrošinātu mājīgu atmosfēru un iepriecinātu sanākušos, ir gatavi cept piparkūkas, stāstīt labsirdīgus jokus, dziedāt dziesmas un visādi citādi ampelēties, galu galā visus pacienājot ar koncerta laikā viesu acu priekšā tapušu gardu kūku.

Pasākumu grūti ielikt ierastās izrādes vai svētku koncerta rāmī, jo viss norit nepiespiestā un brīvā atmosfērā. Skatītāju krēsli par cietu – lūdzu, piesēdiet uz spilveniem. Vēlaties karstvīnu – droši dodieties pie bārmeņa jebkurā laikā. Patīk skanošā dziesma – nekaunieties dungot līdzi, blakus sēdētāji noteikti būs tik labā omā, lai neiebilstu. Jaunajā zālē notiekošo precīzāk raksturotu kas līdzīgs pasēdēšanai ar draugiem.

Brīvo atmosfēru vēl jo vairāk veicina tas, ka aktieri izvēlējušies runāt par mums visiem zināmām un tuvām lietām. Sirsnīgi tiek jokots gan par svētku svinēšanas paradumiem, gan bērnības atmiņām – tām, kuras saistās ar bērnudārza un sākumskolas Ziemassvētku uzvedumiem un dziesmiņu, kā arī dzejolīšu skaitīšanu pie eglītes. Stāstiņus, kurus aktieri veikli sasaistījuši ar muzikālajiem priekšnesumiem, vēl dzīvākus padara tas, ka tie sakņojas viņu pašu pieredzē un ne tikai, jo kuram no mums nav dziesma, kuru, dziedot bērnībā, mamma vienmēr raudāja, un kuram gan, šo dziesmu dziedot, nav sanācis aizmirst vārdus tāpat kā Jānim Vimbam. Lielai daļai no mums ir arī tā viena dziesma, kura no bērnības asociējas ar Ziemassvētkiem tikai tāpēc, ka vecvecāku mājās skanējusi svētku rītā pa radio, piemēram, Kasparam Zvīgulim tāda ir „Lashante Mi Cantare" no astoņdesmitajos populāra itāļu dziedoņa repertuāra. Bet varbūt arī jums kādreiz ir radusies vēlme svētkos izpildīties ar pavisam ne-ziemīgu skaņdarbu? Tad kopīgi ar Mārtiņu Eglienu varat dziedāt par dzeltenajām kurpēm, kā arī iemācīties labus trikus, kā sasaistīt šķietami neapvienojamas lietas.

Nosaukums „Īstais Ziemassvētku koncerts" ir gluži vietā, jo viss īsts. Patiesi un no sirds ir stāstītie stāsti un sarunas ar sanākušajiem, kurus šajā gadījumā nekādi nevar dēvēt par skatītājiem, jo visi aktīvi tiek iesaistīti svinēšanā un lieliskā atmosfēra ir tik lipīga, ka tā vien gribas līdzdarboties. Atšķirībā no ierastajiem teātra rekvizītiem pavisam īstas ir arī piparkūkas, kuras aktieri čakli cep jau pirms izrādes un ar kurām cienā katru viesi. Īsts ir arī virtuves galds zāles vidū, ap kuru gluži kā ierasts svētku dienā notiek visa darbība. Tomēr vispatiesākā ir atmosfēra, kura pusotrā stundā ļauj izdzīvot to, kas notiek visās mājās svētku dienā - sākot ar patīkamo satraukumu pidžamā dodoties uz virtuvi pēc rīta tējas, lai sāktu gatavoties svētku vakaram, un beidzot ar svecīšu aizdegšanu eglītē. Tieši tā sajūta, kas svētkos nepieciešama skrienošajam lielpilsētas dzīvniekam.

Par brīnišķo atmosfēru rūpējas aktieri: Kaspars Zvīgulis, Ģirts Liuziniks, Līga Zeļģe, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Mārtiņš Egliens, Marta Ančevska, Madara Botmane Mārtiņš Brūveris, un mūziķi - Kārlis Kazāks, Anete Stuce, Māris Bīmanis un Ansis Mežsargs.

Tuvākās izrādes gaidāmas 23., 26., 28. decembrī un 3. un 4. janvārī.

Foto (c) Juris Ross

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV