Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Sarunas muzejā: Kārļa Padega dzīve un māksla

EasyGet.lv, 29.12.2011. 10:03

Atklājot jaunu sezonu LNMM izglītības programmai „Sarunas muzejā", svētdien, 8. janvārī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā) un mākslas zinātniece Iveta Derkusova aicina skatītājus uz tikšanos latviešu mākslas klasiķa Kārļa Padega simtgadei veltītās izstādēs un stāstījumu par mākslinieka dzīvi un daiļradi, informē LNMM reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.
Sarunas muzejā: Kārļa Padega dzīve un māksla

Mazliet neticami, ka kopš kādreiz ekstravagantākā Rīgas mākslinieka, vienlaikus dendija un autsaidera Kārļa Padega (1911–1940) dzimšanas pagājis vesels gadsimts. Viņš nodzīvoja tikai nedaudz vairāk nekā 28 gadus, bet paša radītās leģendas arī pēckara – padomju – gados neļāva Kārli Padegu aizmirst. 1930. gadu Rīgas vidē mākslinieks bija kā savrups izņēmums, bet jau pirms laba laika pārtapis vienā no tās krāšņākajiem tēliem.

Kārli Padegu var raksturot kā paradoksālu domātāju, izaicinošu modernistu un vēlīnu romantiķi, kura darbos atrodams gan ekspresionisma kliedziens, gan jaunās lietišķības rūpīgums, gan vēlīnas jūgendstila vai viņa laikam tuvākās Art Deco iezīmes. Tam līdzās – sirreālismam vai postmodernismam piedienīgas ironiskas rotaļas un pat popartam raksturīga masu kultūras elementu apgūšana. Savos zīmējumos un gleznās Padegs palika pārliecināts figurālists. Laikabiedriem viņa izteikti personīgā, subjektīvā māksla, kas balstīta uz krasiem pretstatiem un nereāla skaistuma meklējumiem, dažkārt šķita priekšlaicīgi novecojusi. Tiem, kas viņu iepazina 1980. gados, Padegs šķita pārsteidzoši laikmetīgs.

Kārļa Padega dzīvei un daiļradei veltītās otrās „Sarunas muzejā" sākumā apmeklētāji aicināti veltīt pusstundu mākslinieka darbu kolekcijas apskatei Baltajā zālē, kas prasa iedziļināšanos. No plkst. 15.30 izstādes apskati papildinās mākslas zinātnieces Ivetas Derkusovas stāstījums. Šī tikšanās ļaus atklāt Kārļa Padega – kā krīzes laika mākslinieka – mantojuma mūsdienīgumu šodienas pasaulē, kurā īstenību arvien vairāk aizstāj paralēlā virtuālā realitāte. Atkal sastopoties ar labākajiem Padega darbiem – labi zināmajiem, sen neredzētiem vai pat nekad neizstādītiem – varēsim sev atbildēt, vai starpkaru Rīgu šokējošā māksla un gados jaunā pilsētnieka sastrēdzinātās sajūtas joprojām spēj pārsteigt, mulsināt un uzrunāt pavisam tieši.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Abas izstādes skatāmas tikai līdz 2012. gada 15. janvārim!

Plašāk par izstādēm lasiet LNMM mājaslapā:

http://www.lnmm.lv/lv/lnmm-g/info/visit/exhibition/2011/fragile-provocation/;

http://www.lnmm.lv/lv/lnmm-g/info/visit/exhibition/2011/padegs-and-madame-of-bourgeois-society/.

Ar Kārļa Padega simtgades atceri Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uz trim gadiem atvadīsies no apmeklētāju iemīļotās muzeja ēkas K. Valdemāra ielā 10a, kas piedzīvos pilnīgu rekonstrukciju un restaurāciju, lai no jauna vērtu durvis 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Foto: Kārlis Padegs. Pašportrets. 1932. Papīrs, tuša, akvarelis. LNMM kolekcija. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV