Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Romantisms Pirmā pasaules kara filmā „Kara zirgs"

Agnese Gusarova, 09.01.2012. 09:51

Stīvena Spīlberga 2011. gada mākslas filma „Kara zirgs" ir vizuāli pievilcīgs materiāls, kas heroiskā manierē vēsta par Pirmā pasaules kara norisēm, cilvēku savstarpējām attiecībām un attieksmi pret dzīvniekiem. Galvenais stāsta varonis Džoijs ir drošsirdīgs un uzticīgs kumeļš, kam dzīves laikā jāsaduras ar neskaitāmām traģēdijām un saimnieku maiņām. Varonīgajam rumakam tomēr ir veicies - lai gan kara briesmas un sāpes ir nenovēršamas, visi viņa īpašnieki ir iejūtīgi un rūpīgi saimnieki.
Romantisms Pirmā pasaules kara filmā „Kara zirgs"

Filmas operatori un montāžas speciālisti ir pacentušies radīt simpātisku vīziju par Pirmo Pasaules karu un tēliem, ar ko šis vēstures periods mūsdienās asociējas - cilvēku varonīgumu, gara tīrību un džentlmeniskumu. Vai Pirmā Pasaules kara laikā divi cīnītāji no dažādām frontēm varētu apvienoties, lai glābtu dzeloņdrātīs sapinušos, nāvīgā situācijā nokļuvušu zirgu, un pēc tā izglābšanas miermīlīgā veidā - ar monētas mešanas palīdzību - noskaidrotu, kuram tad izglābtais skaistulis pienākas? Uz šo jautājumu diezin vai mēs šodien spēsim atbildēt, taču pati attēlotā situācija šķita skaista, lai gan var radīt idealizētu un maldinošu priekšstatu par Pirmā Pasaules kara norisi.

Stāsta varoņi ir tādi vārda tiešajā nozīmē - filmas veidotāji izcēluši tieši drošsirdīgos, neatlaidīgos, sirds skaidros un godprātīgos, kuru pusē jābūt taisnības un uzvaras lauriem, kas kaut kādā mērā rada viltojuma sajūtu, tomēr piestāv Pirmajam pasaules karam un mūsu priekšstatiem par to. Sākās kā džentlmeņu gājiens, tas pārvērtās masu anonīmās slepkavībās un neskaitāmās izpostītās dzīvēs, grūtsirdībā un garīgā depresijā, kas noveda pie divdesmitajos gados pieredzētajām „dzīves svinēšanas" pārmērīgām izpausmēm. Stīvena Spīlberga kara pasaulē varoņi paliek sava nosaukuma cienīgi līdz kara beigām.

Filmā redzamās epizodes veidotas estētiskas, dažas no tām pārsteidz ar brīnišķīgu skatu montāžu, kad jau paredzamā darbība tiek atainota negaidītā, burvīgā veidā. Kara sāpes un traģiski notikumi ir neizbēgami arī „Kara zirgā", tomēr Stīvena Spīlberga uzbūvētajā pasaulē tiem pieskaras pieklusināti, par fundamentālu padarot heroiska cēluma, drošsirdības un taisnīguma pavedienus.

Oriģinālais nosaukums: War Horse
Žanrs: drāma, kara filma
Filmas garums: 146 min.
Režisors: Steven Spielberg
Producents: Revel Guest, Kathleen Kennedy
Scenārija autors: Lee Hall, Richard Curtis, Michael Morpurgo
Mūzika: John Williams
Lomās: Jeremy Irvine, Niels Arestrup, Celine Buckens, Peter Mullan, Emily Watson
Gads: ASV (2011)
Oriģinālā valoda: angļu, vācu
Latvijas kinoteātros no 20.01.2012
Vecuma ierobežojums: 7+ Līdz 7 g.v.- neiesakām

Foto: Kadrs no filmas "Kara zirgs". Publicitāted foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV