Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Lepnums kā nāvējošs ierocis filmā „Koriolāns"

Agnese Gusarova, 27.01.2012. 16:58

Pēc Viljama Šekspīra motīviem uzņemtā mākslas filma „Koriolāns" ir pārsteidzoši veiksmīgs viduslaiku kauju un ideju un mūsdienu pasaules apvienojums. Nemirstīgās tēmas - mātes mīlestība, ģimene, draudzības saites, sāncensība, cīņa un nodevība - „Koriolānā" vizualizētas pārliecinoši un caururbjoši.
Lepnums kā nāvējošs ierocis filmā „Koriolāns"

Marcijs Koriolāns ir patriciešu karotājs, kas savu spožo reputāciju uzcēlis uz cittautiešu ciešanām, aizsargājot Romu - pilsētu, kuru noliek uz svētuma pjedestāla. Savu vārdu cīnītājs saņēmis par godu iekarotajai volsu cilts pilsētai Koriolai. Viņš mīl Romu, bet nicina plebejus - bezmugurkaulaino aitu baru, kas kā smiltis lido turp, kur vējš tās nes. Viņa spēks ir viņa nepieveicamā drosme, viņa pierādījums varonībai - rētām cauraustais ķermenis, taču pašlepnums un atzinības alkas ir pārāk dziļas, lai tās spētu remdināt.

Filmas sākumā senatnīgais sarunas veids šķiet neveikls un slidens attiecīgajā vidē, taču jau pēc dažām minūtēm tas tiek aizmirsts un savdabīgi iekļaujas multi-mediētajā, mūsdienīgiem ieročiem un saziņas rīkiem bagātajā pasaulē. Lai arī izteiksmes veids ir patētiskuma pilns, pie tā ātri pierod. Gan skaļi paustās, gan noklusētās, bet acīmredzamās atziņas filmā ir pārsteidzoši aktuālas un nozīmīgas arī šodien - atzinības un mīlestības alkas, lepnuma posts un vientulība. To papildina talantīga Ralfa Fainsa un Džeralda Batlera saspēle. Arī Vanesa Redgreiva pārliecinoši tēlo numur viens sievieti varoņa dzīvē - viņa miesīgo māti. Šīs attiecības ir spēcīgākas par Koriolāna saistībām ar sievu un dēlu, un, lai arī lepnuma un pašpārliecības pilns Koriolāns tiecas uz mērķiem, stingri turoties pie principiem, māte ir vienīgā, kas spēj mīkstināt viņa sirdi un lēmumus.

„Koriolāns" aizraus kara filmu cienītājus, vienlaikus piedāvājot filozofiska rakstura apceri par cilvēka cīņu visa mūža garumā - cīņu ar apkārtējiem un arī cīņu ar paša vienmēr nomodā esošajiem dēmoniem.

Oriģinālais nosaukums: Coriolanus
Žanrs: drāma, trilleris
Filmas garums: 122 min.
Režisors: Ralph Fiennes
Producents: Carolyn Marks Blackwood, Ralph Fiennes, Christopher Figg
Scenārija autors: John Logan, William Shakespeare
Mūzika: Ilan Eshkeri
Lomās: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Lubna Azabal, Jessica Chastain, Vanessa Redgrave
Gads: UK (2011)
Oriģinālā valoda: angļu
Latvijas kinoteātros no 20.01. 2012.
Vecuma ierobežojums: 16+ Līdz 16 g.v.- neiesakām

Foto: Kadrs no filmas . Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV