Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Laikmetīgās mākslas centrā "kim?" notiks Nika Mausa personālizstāde "Ielūgums etīdei"

EasyGet.lv, 02.02.2012. 14:16

Berlīnē un Ņujorkā dzīvojošais mākslinieks Niks Mauss (Nick Mauss) sadarbībā ar kuratori Egiju Inzuli kim? Laikmetīgās mākslas centra 1. stāva izstāžu telpai ir izstrādājis specifisku etīdi: formas, domas un konteksta vingrinājumu telpas instalācijas veidolā. Izstāde kim? Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma no 9. februāra līdz 18. martam, informē Ilze Jakuša-Kreituse.
Laikmetīgās mākslas centrā "kim?" notiks Nika Mausa personālizstāde "Ielūgums etīdei"

Nika Mausa pieeja darbam ar vēsturiskām atsaucēm mākslinieciskas izpētes virzienā ļauj mainīt skatu uz tādām tradicionālām disciplīnām kā glezniecība un skulptūra, attālinoties no teorētisko pieņēmumu bagāžas un postmodernām apropriācijas stratēģijām. Nika Mausa darbos vēsturiskas atsauces tiek atsvešinātas no to oriģinālā konteksta, tās iekļaujot jaunā kolāžā, kurā jau pabeigti (izstāstīti) stāsti, caur laikmetīguma prizmu skatīti, tiek izgaismoti jaunas perspektīves rakursā. Mausa interese lietišķajā un dekoratīvajā mākslā, kā arī eksponēšanas formātā kā pastāvīgā metodoloģijā, izstādēs tiek iesaistīta formāla personiski kodēta konteksta izstrādē, caur kuru iespējams izprast vēstures nozīmi šodienas apzināšanā, uzsverot personīga vēstures lasījuma izstrādes nepieciešamību.

Nika Mausa piegājiena uzsvars veltīts vēstures "negadījumiem", kas nereti ir būtiskāki par hrestomātiski svarīgiem un aprobētiem notikumiem. Atsevišķa uzmanība tajos tiek piešķirta diskursa virziena maiņām un to ierakstiem noteiktos objektos, valodas lietojumā vai reālos mākslas darbos. Šādu objektu izmantojums un valodas īpatnības var uzrādīt intelektuālu ziņkāri, kas līdzās lielu personību veidojošiem momentiem manifestējas paralēlā sižeta pierakstos.

Nika Mausa (*1980) jaunākās personālizstādes bija skatāmas 303 galerijā Ņujorkā (2012), Midway Contemporary Art Minneapolis (2011), FRAC Champagne-Ardenne (2011), Galerijā NEU Berlīnē (2010). Sadarbībā ar Kenu Okiši Niks Mauss izstrādāja sesto Ņujorkas izstāžu telpas White Columns ikgadējo grupas izstādi (2011). Niks Mauss tiek regulāri aicināts dalībai grupu izstādēs starptautiski atzītu mākslas institūciju izstāžu telpās visā pasaulē, to skaitā pieminama Nick Mauss dalība 2012. gada Ņujorkas Whitney bienālē. Pašlaik Niks Mauss ir viesprofesors HFBK, Hamburgas tēlotājmākslu augstskolā.

Izstādi "Ielūgums etīdei" pavadošie pasākumi 9. februārī norisināsies Jāņa Akuratera muzejā (no plkst. 14.00 – 18.00, Ojāra Vācieša ielā 6a, Rīgā) un kinoteātrī K.Suns (plkst. 21.00, Elizabetes ielā 83/85, Rīgā).

Prezentācijā-lasījumā, kas 9. februārī no plkst. 14.00 līdz 18.00 norisināsies Jāņa Akuratera muzejā, Berlīnē dzīvojošais zviedru mākslinieks Karls Holmkvists dalīsies izpētes materiālā par literāta Ezra Paunda dzīves un daiļrades aspektiem. Dzejnieka raksturīgā slaveni ietrenētā distancēti novērojošā nostāja savos rakstu darbos, kuros viņš bieži iekļāva netulkotus citātus oriģinālvalodās, kā arī citus tekstu aizņēmumus, noveda Paundu līdz dvīņu katastrofām, Musolīni fašistu režīma atbalstu Otrā pasaules kara laikā un tālāk sekojošu arestu ASV, kur Paunds tika apsūdzēts nacionālā nodevībā. Šie dramatiskie notikumi ir Karla Holmkvista prezentācijas orientācijas punkti, kā arī pārdomu par mākslas iespējamo pozīciju šodienas sabiedrībā, veicinātāji. Situācijā, kad māksla šķiet pozicionēta kaut kur starp elitāru izslēgšanu un demokrātisku instrumentu pašizpausmei, rodas jautājums, vai varbūt iespējami ir abi. Veids, kādā par to tiek runāts jeb valoda pati par sevi šķiet cirkulē kaut kur starp nevajadzīgu žurnālistu trūkumiem izteikties precīzi un nebeidzamajiem simbolismiem, dubultnozīmēm, divdomībām un idiomām, kas atrodamas dzejā (un citu sapņu dramaturģiju analoģijās).

Izraksti no šīs prezentācijas tiks publicēti izdevniecības JRP|Ringier sadarbībā ar Kunsthalle Zürich un Bergen Kunsthall veidotajā izdevumā, kas iznāks 2012.g. Pavasarī.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Karls Holmkvists (*1964) caur dažādu formātu (publikācijas, video, performances, instalācijas un skulptūras) izmantojumu strādā valodas eksperimentu nolūkiem. Holmkvista rakstīšanas veids balstīts plašā referenču sistēmas izmantojumā, kā arī atmiņas treniņu nolūkos, atkārtojot citātus un spēji mainot to sākotnējo nozīmi. Holmkvista darbu iespaido kolektīva rakstība, "atrastā" valoda, letrisms un cita rakstura mēģinājumi valodu vadīt automātiski, ignorējot tās linearitāti un racionalitāti. Karls Holmkvists daudzkārt piedalījies grupu izstādēs atzītās izstāžu telpās visā pasaulē, to skaitā "Illuminations" ietvaros, 2011. gada Venēcijas bienālē, The Serpentine galerijas Londonā organizētos "The Poetry Marathon" un "Manifesto Marathon" un "Ecstatic Alphabets", kas 2012.g. maijā norisināsies Ņujorkas Modernā mākslas muzejā.

Kinoteātrī K. Suns 9. februārī, plkst. 21.00 norisināsies Nika Mausa izstrādāta mākslinieku filmu programma "Nepilnīgs Saraksts", ko pavadīs programmas autora lasījums. Programmmā iekļautas Ivonnas Raineres, Roberta Brēra, Nīnas Konemanes, Meganas Salivanes un citu autoru filmas.

Ieejas maksa – 2.60 LVL, studentiem un pensionāriem – 2.10 LVL.

Izstādi "Ielūgums Etīdei" pavadošo programma tiks noslēgta 24. februārī kinoteātrī K.Suns rādot Džona Keidža 1992. gadā uzņemto filma "One11 with 103".

Ieejas maksa – 2.60 LVL, studentiem un pensionāriem – 2.10 LVL.

Paldies par atbalstu: Valsts Kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība Latvijā, GB Agency, Galerie NEU, Gētes institūts Rīgā, ABLV Charitable Foundation, LNMM, LMC, Memoriālo muzeju apvienība, VA Rakstniecības un mūzikas muzejs, Kino Galerija, Lux Express, Neputns, Studija, Kolonna, Barton&Guestier vīni, Valmiermuižas alus, restorāns Kitchen, pateicība Veilandu ģimenei, VKN.

Izstāde apskatāma:
kim? Laikmetīgās mākslas centra 1. stāva izstāžu zālē
Spīķeros, Maskavas ielā 12/1, Rīgā
O., T., C., Pt., 14.00 – 19.00
S., Sv. 12.00 – 18.00

Informācijai: No9. februāra kim? Laikmetīgās mākslas izstāžu un lekciju apmeklējumam piemēro ieejas/dalības maksu:
Pieaugušajiem – 2 LVL
Studentiem, skolniekiem, pensionāriem – 1 LVL;
Otrdienās – bez maksas.

Vairāk informācijas: kim? Laikmetīgās mākslas centrā Maskavas ielā 12/1, Rīga, kim@kim.lv un www.kim.lv.

Foto: Niks Mauss. Bez nosaukuma. Glazēta keramika. 27.94 x 38.1 cm. 2011. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV