Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Nežēlīgie, grēcīgie un cilvēcīgie „Sniegāju gūstekņi"

Agnese Gusarova, 09.02.2012. 18:31

Filmu varoņi ne vienmēr ir varoņi šī vārda īstajā nozīmē. Tāpat arī homo sapiens, kas veicis tūkstošiem gadu ilgu ceļu pretī mūsdienu civilizācijai, ne vienmēr ir visvarens uzvarētājs. Pat ne vīrietis. Filma „Sniegāju gūstekņi" sapulcina septiņus spēkpilnus vīriešus nāvējošas dabas aplenktā vidē, kur cietsirdīgu mednieku vietā nostājas naidīgi noskaņota vilku kopiena.
Nežēlīgie, grēcīgie un cilvēcīgie „Sniegāju gūstekņi"

„Sniegāju gūstekņu" tēlu buķete ir raiba- civilizācijas neskartā Aļaskas tundrā tiek ieslodzīti nesaudzīgi noziedznieki, kaitinošas pļāpas, ticības pilnie un ilgu laiku pirms grimt sniega kupenās bezcerībā iestigušie. Galveno varoni Otveju krietnu laikposmu vajā izmisuma pilnas pārdomas par savu iztukšoto dzīvi. Bezcerīgi noslēdzies savā ciešanu pasaulē, viņš tomēr ir viens no septiņiem laimīgajiem izdzīvojušajiem lidmašīnas avārijā... vai varbūt tā tomēr nav laime? Līdzko izdzīvojušie ir mazliet atguvušies un stindzinošajā Arktikā apdomā turpmāko rīcības plānu, no nakts tumsas gleznas iznirst zvērīgi kvēlojošas vilku bara acis.

Lai gan filma ir nežēlīga un skumja, tās veidotāji ir pacentušies šur tur iemest arī pa kādai humora dzirkstelei, kas tāpat kā cīnītāju sakurinātais ugunskurs, kurš silda un sniedz mazu cerības stariņu, laiku pa laikam atraisa sasprindzināto atmosfēru. Brīžiem filmā arī simpātiski iespraucas Otveja un citu varoņu atmiņu kadri, ko papildina lieliska klaviermūzika. Līdzīgi kā filmā „Dzīvības koks" Otvejs atceras savu bērnību un attiecības ar tēvu, tāpat atminas savu sievu, taču šīs atmiņas nav pārspīlētā daudzumā un tās netiek stāstītas caur liekiem filozofiskiem domu graudiem.

Filmas garumā tiek panākta līdzjūtība pret pilnīgi visiem dabas nežēlīgajā būrī iedzītajiem varoņiem- gan Dievticīgajiem, gan iebiedētajiem, gan pret bara vadoni, gan brutālu noziedznieku. To izraisa gan cilvēciskas labestības un humora pilnie mirkļi, gan cīņas laikā gūtās atziņas par nelaimē nonākušo dzīvēm, gan aizkustinošā mūzika. „Sniegāju gūstekņi" ir dziļa un cilvēcīga filma - būtībā tas ir mākslas darbs par grēcīgo dvēseļu atpestīšanu, lai gan fiziskajā pasaulē filmas noslēgums ataino bezcerīgu bojāeju. Nežēlīgs, traģisks, taču vienlaikus skaists un humānistisks stāsts.

Oriģinālais nosaukums: The Grey
Žanrs: drāma, trilleris, piedzīvojumi
Filmas garums: 117 min.
Režisors: Joe Carnahan
Producents: Joe Carnahan, Leah Carnahan, Jules Daly
Scenārija autors: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
Mūzika: Marc Streitenfeld
Lomās: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo
Gads: USA (2012)
Oriģinālā valoda: angļu
Latvijas kinoteātros no 17.02. 2012.
Vecuma ierobežojums: 12+ Līdz 12 g.v.- neiesakām

Foto: Kadrs no filmas "Sniegāju gūstekņi". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV