Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LTV 1 pārraidīs dokumentālo filmu Broņislavas Martuževas piemiņai

EasyGet.lv, 16.02.2012. 17:01

Piektdien, 17.februārī Latvijas Televīzijas 1.kanālā paredzētas programmas izmaiņas – plkst. 19.25 ēterā būs dokumentālās filmas „Gaismas lāse" pirmizrāde. Filmu tās autors un režisors Zigurds Vidiņš ir veltījis dzejniecei Broņislavai Martuževai, un LTV 1 maina savu programmu, lai dienu pirms leģendārās dzejnieces aizvadīšanas viņsaulē, pieminētu un godinātu Broņislavu Martuževu.
LTV 1 pārraidīs dokumentālo filmu Broņislavas Martuževas piemiņai

Laiks aizrit trijos lokos – cilvēku mūža, gadalaiku un diennakts traktējumā. Poētiski tēli – mākoņi, ūdeņi, koki, puķes, lietus – stāsta par dzejnieces Broņislavas Martuževas likteni, dzeju un dziesmām.

Filma tapusi vairākās tikšanās reizēs, sākot ar 1980. gadu nogali. Tās bijušas emocionāli piesātinātas un dziļas sarunas par dzejnieces dzīvi un daiļradi, Latviju, Dievu un cilvēku. Tajās spilgti iezīmējas ne vien Martuževas dzīvesstāsts, bet arī viņas atklātība, vienkāršība, drosme un spītība. Padomju laikā dzejniece uzdrošinājusies savos darbos atklāti runāt pretim varas smagajai nastai, pēc Māras Zālītes vārdiem, – sniedzot nozīmīgu artavu atmodas iezvanīšanā.

Dokumentālās filmas autors un režisors – Zigurds Vidiņš, komponists – Mārtiņš Brauns.

Savas dzīves laikā Broņislava Martuževa izdeva deviņus dzejoļu krājumus (divus ar Evas Martužas vārdu), viņa bija Latvijas Nacionālās pretošanās kustības dalībniece un Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, nacionālpatriote, sava laikmeta leģenda. Pēdējais viņas dzeju krājums Deg uguntiņa izdots 2011. gadā. Dzejniece mūžībā aizgāja 88 gadu vecumā 2012. gada 13. februārī.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV