Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

kim? aicina uz kinolektoriju „Laika mašīna"

EasyGet.lv, 17.02.2012. 10:02

23. februārī plkst. 19.00 kim? Laikmetīgā mākslas centra 3. stāva auditorijā notiks pirmais no kinolektorija cikla „Laika mašīna" seansiem. Laika mašīna ir tematiska audiovizuāla programma ar piedāvājumu ceļot laikā. Katrs seanss (laika mašīnas pietura) tiek veltīts dažādiem ikdienas dzīves aspektiem un sabiedrības kopējām atmiņām par to, kas un kā laikam ritot mainījās; kā pārtapa ikdienā lietotie produkti, jēdzieni un pazīstamas lietas un vietas.
kim? aicina uz kinolektoriju „Laika mašīna"

Programmas pamatā izmantots tikai oficiālās audiovizuālās kultūras mantojums jeb Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva neattīrītais materiāls. Koncentrējamies epizodēm ar mazu popularitātes potenciālu, tomēr nenoliedzami visaptverošu informāciju par laikmeta garu, stereotipiem un ideoloģiskām dogmām – kino žurnāliem un izglītojošām pasūtījuma filmām, kuru salikumu montāžas procesa subjektīvā skatījuma rezultātā var saukt arī par filmu filmā.

Mūsu šodienas atmiņai ir savs aptuvenais periods un tieši tāpēc programmas autore Viktorija Eksta par savu pētniecības objektu laika mašīnas seansos padarījusi tieši 1960.-1990. gadus ģeogrāfiskā Latvijas teritorijas apgabala ietvaros. Seansu pavadīs neliels komentārs sižeta un perioda kino valodas būtības tālākam izvērsumam.

Kopumā ciklā Laika mašīna ieplānoti 5 seansi:
- 23. februārī – „Pietura Jaunība" pievēršas jauno cilvēku ikdienai, dzīves apstākļiem,
hobijiem, satraukumiem un vēlmēm. Veltījums šodienas jauniešu vecākiem.
- 26. aprīlī – „Uzpildīšanās pietura" – šajā pieturā mēģināsim palūkoties kā mainījās patēriņa kultūra un ieradumi. Kādas preces pievilināja pircējus kā ekskluzīvi produkti un kādas ir ikdienā lietoto produktu komplektu variācijas?
- 20. septembrī – „Pietura Atpūta" veltīta brīvā laika pavadīšanas, izklaides, brīvdienu izbraukumu un kūrortu apmeklējumu kultūrai padomju laikā. Mūsdienās atpūtas un brīvā laika organizācijas veidi ir mainījušies, zudušas arī daudzas agrāk populāras izklaides vietas un kūrorti.
- 18. oktobrī – „Pietura Deviņdesmitie": refleksija par šo neseno trauksmaino periodu, kas palicis ļoti spilgts daudzu cilvēku atmiņās. Pētījums par veidiem kā šis laiks reprezentēts audiovizuālajos mēdijos.
- 6. decembrī – „Atceltā pietura": pievērsīsimies tām Rīgas vietām, kas bija būtiski cilvēku pulcēšanās punkti un kurām dažādu iemeslu dēļ piemita īpaša atmosfēra, taču laika gaitā to nozīme/ funkcijas mainījās vai zuda, kā arī vietām, kas bija „parastas" agrāk un kļuva būtiskas šodien.

Programmas autore Viktorija Eksta – brīvmāksliniece un kino pētniece ar pieredzi arhīva kino un filmu restaurācijā, kas iegūta stažējoties Haghefilm laboratorijā Amsterdamā un Vīnes kino muzeja arhīva digitālās restaurācijas laboratorijā.

Kino materiāls tiek demonstrēts oriģinālvalodā (latviešu un krievu) ar titriem valsts valodā. Plānotais seansa ilgums – 75 minūtes.

Kopš 9. februāra kim? Laikmetīgais mākslas centrs piemēro ieejas/dalības maksu izstādēs un pasākumos. Iegādājoties laika mašīnas seansa biļeti, tiek iegūta iespēja apmeklēt arī aktuālās izstādes (23. februārī, kim? izstāžu zāles darba laikā).

Ieejas biļešu cenas ir:
Pieaugušajiem – 2 LVL;
Studentiem, skolēniem, pensionāriem – 1 LVL.
Jūsu ērtībām kim? Laikmetīgajā mākslas centrā iespējams norēķināties ar maksājumu kartēm.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Antalis AS.

Pateicība: Valsts kinofotofonodokumentu arhīvam un Filmu daļas darbiniekiem, Viesturam Graždanovičam un Amandai Bokai no filmu studijas „2 Annas", Latvijas Radio skaņu režisoram Mārcim Bērziņam un fotogrāfam Paulim Jakušonokam.

Līdz 18. martam kim? Laikmetīgajā mākslas centrā aplūkojamas divas izstādes:
Nika Mausa (Nick Mauss) personālizstāde „Ielūgums etīdei", kuratore Egija Inzule;
Konceptuāla grupas izstāde „TEKSTS=ATTĒLS", kuratores Inga Brūvere un Aiga Dzalbe.

Izstāžu zāļu darba laiki:
Pirmdiena: slēgts
Otrdiena, trešdiena, ceturtdiena, piektdiena: 14.00 - 19.00
Sestdiena, svētdiena: 12.00 - 18.00

kim? Laikmetīgās mākslas centrs
Adrese: Maskavas iela 12/1, Rīga, LV-1050, Latvija
Web: www.kim.lv
E-pasts: kim@kim.lv
Tel. / fakss +371 67223321

Foto Saša. Foto no Vikorijas Ekstas ģimenes albuma

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV