Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Filma „Cilvēki tur" - mikrorajona realitātes vēstījums

Agnese Gusarova, 01.03.2012. 13:56

Pelēcīgi necilu bloku māju rajons iznirst aiz tumši zaļgana meža mūra. Tādi ir pirmie skati Aika Karapetjana filmā „Cilvēki tur". Kas ir šie cilvēki, šie atriebību alkstošie mežoņi, kas dienās, bet jo īpaši melnajās naktīs, iznirst no savām blokmāju paslēptuvēm un uzbrūk miermīlīgajiem, pārticīgajiem mietpilsoņiem?
Filma „Cilvēki tur" - mikrorajona realitātes vēstījums

„Cilvēki tur" ataino raupjuma un nežēlības pilno atmosfēru, kuras pastāvīgie iemītnieki ir jaunieši bez gaišiem, tālejošiem mērķiem, ar vienu vienīgu dzinuli - dabūt pēc iespējas vairāk naudas, un vienīgais veids, kādā tas, viņuprāt, ir iespējams, ir citu cilvēku aplaupīšana. Viņi neredz augstas izglītības un godīga darba apvienojuma perspektīvu savā dzīvē, jo izauguši citādāk, elpojuši agresijas piesūcinātu gaisu un, ja arī redzējuši godprātīga cilvēka dzīvesveidu (kā galvenais varonis Jans, kura vectēvs ir cienījams, kulturāls profesors), tad uzskata to par nožēlojamu.

Kāda ir šo cilvēku dzīve? Tā ir tāda, ko ikdienā lielākā daļa cilvēku nevēlas redzēt. Mazākas un lielākas zādzības, asiņaini kautiņi, agresīvi ķīviņi, trīsstāvīgi lamuvārdi kā neatņemams ikdienas valodas komponents, prostitūcija un nedēļas noslēgumā - „tusēšanās" alkoholisku vielu reibumā nomaļā karaoke bārā. Viss šķiet atainots precīzi un ticami, un ir jūtams, ka filmas režisors zina, par ko grib stāstīt, un savā vēstījumā ir pārliecinošs. Jaunie krievu aktieri, ko Karapetjans iesaistījis filmā, arīdzan labi iejutušies savās lomās. Diemžēl stāsta centrālā tēma ir pārāk nospiedoša, lai to vēlētos noskatīties vēlreiz. It kā viss ir precīzi nostrādāts - skaisti kadrējumi, ticama sižeta līnija, veiksmīga aktierspēle... Taču kaut kādā emocionālā līmenī filmai tik ļoti pietrūkst viegluma, ka sagremošanas process var izrādīties smags.

„Cilvēki tur" nevar un nevajag salīdzināt ar ārzemju filmām. Salīdzinot ar Latvijas kino veikumiem, tā ir patiešām profesionāli uzbūvēta un ticama, taču nez kāpēc mani nepamet sajūta, ka tas arī ir filmas vājākais punkts. No mākslas darba gribētos sagaidīt vairāk atslodzes un humora uzplaiksnījumu, vairāk traģikomiskuma, jo ikdienā cilvēkam ar daudz ko nepatīkamu tomēr jāsaskaras. Tas gan nenozīmē, ka kino nav jāaizskar nopietna tematika, taču tai mākslas filmā varbūt nav jāizskatās tik sāpīgi dabiskai. Tomēr „Cilvēki tur" ir viena no Latvijā radītajām filmām, ko ieteicams noskatīties.

Oriģinālais nosaukums: Cilvēki tur
Žanrs: noziegumi, drāma
Filmas garums: 90 min.
Režisors: Aiks Karapetjans
Producents: Guntars Laucis, Roberts Vinovskis
Scenārija autors: Aiks Karapetjans
Lomās: Ilya Scherbakov, Agnese Frisfelde, Andriss Gross, Semyon Serzin
Gads: Latvija (2012)
Oriģinālā valoda: krievu
Latvijas kinoteātros no 02.03. 2012.
Vecuma ierobežojums: 16+ Līdz 16 g.v. - neiesakām

Foto: Kadrs no filmas "Cilvēki tur". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV