Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

„Un atkal Karlsons!", kurš dzīvo uz jumta

Agnese Gusarova, 26.03.2012. 09:50 | komentāri (1)

Plašās Krievzemes metropolē Maskavā pēkšņi uzradies kāds lidojošs rūķis, kas izraisa dažnedažādus sīkus vandālisma aktus. Šis mazais nebēdnis mīt debesu pasaku valstībā un savu dienas maizi dala ar sev augumā līdzīgiem biedriem - tā saucamajiem „metrikiem". Tautā gan viņu kopš senākiem laikiem dēvē par Karlsonu, kas dzīvo uz jumta. Lai gan jaunajam Karlsonam trūkst propellera, omulīgo apaļīgumu, nevaldāmu kāri pēc saldenumiem un sirsnīgu draudzīgumu šajā informācijas pārpilnības un aizņemtības laikmetā palaidnieks nav pazaudējis.
„Un atkal Karlsons!", kurš dzīvo uz jumta

Rūtains kombinezons, koši dzeltens krekls, oranžs tauriņš, apaļš puncis un bezbēdīgs smaids- ārēji šķiet, ka daudziem iemīļotais grāmatu un multiplikācijas filmu varonis nav diez ko mainījies. Bet laikmeta aina kopš piecdesmitajiem, kad Astrīdas Lindgrēnes iztēles un darba auglis plašākai auditorijai tika parādīts pirmo reizi, gan ir grozījusies. Toreiz nebija iPhone, portatīvo datoru un virtuālu komunikācijas platformu. Un ir samērā grūti noticēt, ka, mūsdienu bērnam atņemot iPhone, izmetot to pa logu un vieglprātīgi izšaujot: „Tev bija viens liels iPhone, bet tagad ir daudz maziņu!", varētu iegūt mazā cilvēciņa labvēlību. Galvenais varonis- Mazulis, kurš kopā ar tēti nupat pārvācies no Sanktpēterburgas uz Maskavu, gan nav vis nekāds nejaukais, ciniskais un egoistiskais bērns- lai gan materiāli ir izlutināts, viņš ir mīļš un draudzīgs, bet vēl vairāk vientuļš. Tāpēc Karlsonam, kas kļūst par viņa vienīgo draugu jaunajās mājās, izdodas iekarot Mazuļa sirdi.

Visā visumā „Un atkal Karlsons!" ir labsirdīga, naiva un viegla filma, taču vēstījums kļūst pārāk „melnbalts", kad pasaule tiek sadalīta tikai divās - labajā un ļaunajā pusē. Ļaundaru darbības šķiet pārspīlēti nejaukas un vienkāršā morāle- sliktais tiek nešpetni sodīts, bet labais- apbalvots, rada samākslotības efektu un varbūt var veicināt stereotipisku pasaules redzējumu. Lai gan vēlēšanās iepazīstināt mūsdienu bērnus ar tādu varoni kā Karlsons, kurš izrauj Mazuli no divvientulības ar datoru, kas sevišķi raksturīga dažiem ķipariem šodien, ir apsveicama, varoņu melnbaltā sadalīšanas principa dēļ sižets galu galā kļūst dikti vienkāršs un paredzams. Dažādas asprātības dzirksteles filmā laiku pa laikam izlec, taču reizēm izskatās mazliet neveikli, jo filmas veidotāji centušies apvienot Karlsonam raksturīgo nebēdnīgos jokus ar mūsdienām piemītošo, nereti pliekano humoru. Galvenās lomas atveidotājs Mihails Galustjans, kas publikai plašāk pazīstams kā komēdiju seriāla „Nasha Russia" varonis, gan ir lieliski iejuties Karlsona lomā.

Oriģinālais nosaukums: Тот ещё Карлосон
Žanrs: komēdija, ģimenes filma, fantāzija
Filmas garums: 80 min.
Režisors: Сарик Андреасян
Producents: Сарик Андреасян, Георгий Малков, Гевонд Андреасян, Владимир Артеменко (II)
Lomās: Федя Смирнов (II), Михаил Галустян, Нонна Гришаева, Гоша Куценко, Александр Олешко, Игорь Верник, Мария Сёмкина, Дмитрий Хрусталёв, Андрей Федорцов, Олег Табаков, Евгений Кошевой
Gads: Krievija (2012)
Oriģinālā valoda: krievu
Latvijas kinoteātros no 30.03.2012
Vecuma ierobežojums: Bez ierobežojuma

Foto: Kadrs no filmas „Un atkal Karlsons!". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV