Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"TV3" demonstrēs dokumentālo filmu "13.alga. Mīts par Grieķiju"

EasyGet.lv, 16.04.2012. 10:59

TV3 Ziņu dienests 28.aprīļa vakarā piedāvās dokumentālo filmu "13.alga. Mīts par Grieķiju". Tās mērķis būs kliedēt mītus, paskatīties uz notiekošo Grieķijā no cita skatu punkta, un izprast ierindas atēnieša redzējumu uz notiekošo viņa zemē. Šis būs citāds stāsts par Eiropas šūpuli, vai varbūt jau kapu?! "13.alga. Mīts par Grieķiju" autori ir TV3 Ziņu žurnāliste Kristīne Žilde, kura vēl pavisam nesen skatītājiem piedāvāja raidījumu "Molotova kokteilis", operators Rolands Polītis un producents Alvils Vīksne. Dokumentālā filma tiks demonstrēta 28. aprīlī plkst. 20:00 TV3, informē "TV3 Latvia"/ "TV6 Latvia"/ "Star FM" sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

Eiropas šūpulis vai kaps?!

Grieķiju dēvē par Eiropas civilizācijas šūpuli. Grieķu mitoloģija ir gūlusi Vecā kontinenta filozofijas pamatos. Tagad mīti ir pavisam citi - grieķus uzskata par slinkiem anarhistiem, kuri negrib atteikties no dzīvošanas uz parāda, 13. un 14. algas, arī daudzām piemaksām. TV3 Ziņu dienesta dokumentālās filmas mērķis ir kliedēt mītus un paskatīties uz notiekošo Grieķijā no citas puses.

Dokumentālās filmas 13.alga. Mīts par Grieķiju centrā būs divu visai atšķirīgu grieķu liktenis - bankas ierēdnis un operdziedātāja. Dažādi cilvēki, dažādas vides, dažāds redzējums uz notiekošo un situācijas risinājumu, uz tagadni un nākotni. Tomēr abi ir vienisprātis - tā turpināties nedrīkst. Kā stāsta 13.alga. Mīts par Grieķiju veidotāja Kristīne Žilde: "Mēs tikāmies ar tiem, kuri piedalījās Atēnu grautiņos, tiem, kuri iztiku pelna uz ielas, un tiem, kuri palikuši viedokļa mazākumā - grieķu uzņēmējiem un baņķieriem. Viņi brīnās, kāpēc valsts nenobankrotēja jau pirms 10 gadiem. Bet visus vieno apziņa, ka valstis jau no kartēm nepazūd. Arī Grieķija izķepurosies."

Pasaka par sienāzi

Filmas producents Alvils Vīksne: "Sākotnēji, man tāpat kā, šķiet, daudziem eiropiešiem, radās visai negatīvs priekšstats. Pirmā asociācija - fabula par sienāzi un skudru. Grieķu sienāzis visu vasaru nobumbulēja, čīgādams vijoli. Tikmēr čaklā vācu skudriņa uzkrāja bargajai ziemai. Bet radās jautājumi - kāpēc grieķi tā ienīst vāciešus, kuri atšķirībā no skudras neizdzina sienāzi laukā, ziemas aukstumā? Vai vāciešu aizdevums tiešām ir tik nesavtīgs? Kā grieķi iegrima šādos parādos un kāpēc tagad demolē paši savu zemi? Vai viņiem dotas izvēles iespējas? Un kā viņi skatās uz latviešiem, kuri arī visai smagi cieta krīzē? Lai meklētu atbildes uz šiem jautājumiem, atradām iespēju doties turp."

Protestu anatomija

Filmas autori - K.Žilde un Rolands Polītis, Atēnās atradās laikā, kad aizsākās kārtējais plašu nemieru vilnis. Pēdējais piliens grieķu pacietības kausā bija kāda sirma profesora pašnāvība Parlamenta priekšā. Viņš negribēja samierināties ar to nākotni, ko bija spiests atstāt saviem mazbērniem. Īsi pēc tam TV3 Ziņu filmēšanas grupa kļuva par aculieciniekiem, kā piemiņas brīdis ar svecīšu liesmām dažu stundu laikā pāraug grautiņos, kuros nu jau liesmoja nevis sveces, bet mājas. Filma 13.alga. Mīts par Grieķiju ir arī protestu anatomijas pētījums - kā miermīlīga viedokļu paušana dažu stundu laikā eskalējas līdz asiņainām sadursmēm. Filma ir arī mēģinājums izprast, vai ceļš ko gāja latvieši, paklausīgi izpildot aizdevēju prasības un nonākot parādu jūgā, bijis pareizais. Vai tomēr samierināties nevajadzēja...

Nedēļas laikā, kas tika aizvadīta Grieķijā, TV3 filmēšanas grupa tikās gan ar valdības ministriem, gan arodbiedrību līderiem, arī ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem un anarhistiem. Dokumentālās filmas autori bijuši gana drosmīgi, lai filmētu vietās, kurās atrasties nebūt nebija droši. Kā novērojusi K.Žilde: "Ir jādomā kā grieķim, lai grieķi izprastu. Tur arī slēpjas problēmas būtība - nedz vāciešiem, nedz holandiešiem, nedz Starptautiskajam Valūtas fondam nav saprotama dienvidnieka daba, kurā emocijas ņem virsroku pār ekonomiskiem aprēķiniem. Kamēr netiks atrasta kopīga valoda, grieķis vācietim būs sliņķis, bet vācietis grieķim - okupants, kurš vēl nav norēķinājies par Otrā pasaules kara postījumiem. Grieķi šobrīd ir aizvainoti... kā nekad. Satikām inteliģences cilvēkus, kuri atklāti atzina - ja valdība neiestāsies par tautu, viņi paši būs gatavi nodedzināt Atēnas, jo tādā gadījumā grieķi vairs nebūšot pelnījusi savu valsti. Atšķirībā no citām tautām, šeit to domā nopietni."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV