Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

"Nomadi" maijā pēdejo reizi spēlēs izrādes par latviešiem un krieviem

EasyGet.lv, 17.04.2012. 10:56

Kamēr citi atceras karu, radošā apvienība Nomadi aicina atcerēties to, kā rodas mīlestība. 9. maijā plkst. 19:00 Kaņepes kultūras centrā pēdējo reizi tiks demonstrēta izrāde jauniem cilvēkiem "Viss par mīlestību", savukārt 11. maijā plkst. 18:30 Dirty Deal Teatro pēdējo reizi tiks spēlēta Ansela Kaugera komēdija "Kāpēc es mīlu krievus", informē Zane Estere Gruntmane.
"Nomadi" maijā pēdejo reizi spēlēs izrādes par latviešiem un krieviem

Izrāde "Viss par mīlestību" sākas kā visiem labi zināmais stāsts par Romeo un Džuljetu, kas reiz dzīvoja Veronā, bet šodien - Rīgā. Tā sākas ar mīlestību. Tomēr tās mērķis ir pētīt to, cik viegli cilvēki pakļauj savas domas un emocijas ārējai manipulācijai, cik vienkārši un ātri ir iespējams pārvērst mīlestību naidā. Lai būtu vieglāk saprast to, kā nevēlēšanās ieklausīties vienam otrā, kļūst par pamatu nebeidzamiem strīdiem – Romeo un Džuljetas mīlestības stāsta fonā virmo latviešu un krievu attiecības.

"Izrādes pamata tēma ir pat ļoti aktuāla mūsdienu Latvijai, kurā dzīvo dažādi tautību cilvēki, liela daļa no tiem – krievi. Ja izrādes veidotāji ar šo, neviennozīmīgi traktēto tēmu, vēlējās uzrunāt tos, kuri kaut reizi mūžā pieķēruši sevi pie domas, ka viņam kaut kas nepatīk krievos, ir trāpīts desmitniekā," recenzijā raksta Helija Tetere.

Daci Vilkāju no portālā Epadomi aizkustinājis tieši mīlestības stāsts: "Brīdī, kad Ginta Andžāna tēlotais Romeo sāk stāstīt par savām jūtām, nevaru savaldīt emociju pārpilnību - cik patiess tēlojums! Jūtos nokļuvusi īstas mīlestības jūtu virpulī."

Klasisks spēles teātris skatītājus gaida izrādes pirmajā daļā. Otrā ir pārsteigums ne tikai skatītājiem, bet arī aktieriem.

Aija Murāne raksta: "...Izrāde 'Viss par mīlestību' ir ārkārtīgi laba un mīļa, un aizkustinoša, un..., un...! Turklāt sapratu, ka Šekspīra luga "Romeo un Džuljeta" tomēr ir lietojama un pat tīri labi lietojama. P.S. Varbūt jāpārskata mana vienmēr-saki-jā politika izrādēs. Biju Romeo Monteki komandā. Gandrīz beidzās letāli. Labi, beidzās jau arī."

Izrādes radošā komanda ir režisors Mārtiņš Eihe, dramaturģe Krista Burāne, mūziku izrādei sacerējis Edgars Rubenis, kostīmus veidojusi Inga Siliņa. Lomās - Gints Andžāns, Inese Pudža, Mārtiņš Eihe, Aigars Apinis.

11. maijā plkst. 18:30 Dirty Deal Teatro pēdējo reizi tiks spēlēta Ansela Kaugera komēdija "Kāpēc es mīlu krievus".

Ņemot vērā skatītāju lūgumus un ieteikumus "Nomadi" ir sākuši darbu pie izrādes "Kāpēc es mīlu krievus" otrās daļas, kuras darba nosaukums "Par ko es mīlu latviešus". Ģirta Rāviņa spēlētā latviešu tautas dvēseles zinātājā A. Borta varonis ir pierādījis, ka smiekli ir pareizais veids, lai runātu par to, ko parasti izvēlamies noklusēt. Arī šajā brīdī viņš aicina: "Ja sabiedrības krasā dalīšanās 9. maijā jūsu apziņā izraisa kādas negatīvas emocijas, nāciet uz izrādi "Kāpēc es mīlu krievus", lai smietos kopā!".

"Izrādes uztveri ietekmē katra skatītāja attieksme pret latvietības jautājumu. Ja tas šķiet neaizskarams un svēts, par ko drīkst runāt tikai apliecinošā intonācijā, tad Kāpēc es mīlu krievus var uztvert kā zaimojošu provokāciju. Ja attieksme ir piezemētāka un ne tik jūtīga, izrāde piedāvā iespēju izsmieties pašiem par sevi un vienlaikus motivē pārdomām," raksta Maija Treile.

Izrādes režisori Mārtiņš Eihe, Krista Burāne, spēlē – Ģirts Rāviņš.

Plašāk par izrādēm:
Viss par mīlestību: ej.uz/vissparmilestibu
Kāpēc es mīlu krievus: ej.uz/kapecmiletkrievus

Izrādes:
"Viss par mīlestību" 9.maijā plkst. 19:00 Kaņepes Kultūras centrā (Skolas ielā 15)
"Kāpēc es mīlu krievus" 11.maijā plkst. 18:30 Dirty Deal Teatro (Maskavas ielā 12, k2)
Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena iepriekšpārdošanā LVL 5, LVL3 (skolēniem, studentiem, pensionāriem). Biļešu cena pirms izrādes LVL 7, LVL 5.

Informācija: www.nomadi.lv
Seko līdzi arī sociālajos portālos:
Twitter: http://twitter.com/#!/nomadi_lv
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Radošā-apvienība-NOMADI/221572637893060
Draugiem.lv: http://www.draugiem.lv/nomadi

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV