Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Olgas Žitluhinas un „Dzelzs vilka" leģendārā kopprojekta atjaunojums

EasyGet.lv, 18.04.2012. 12:00

29. aprīlī un 8. maijā Dailes teātra Mazajā zālē būs skatāms Olgas Žitluhinas un grupas "Dzelzs vilks" kopprojekts – laikmetīgās dejas izrāde "Kad pūcei aste ziedēs...", informē Madara Daudze.
Olgas Žitluhinas un „Dzelzs vilka" leģendārā kopprojekta atjaunojums

Izrādes pirmiestudējums 2004. gadā bija pirmā profesionālā pilnmetrāžas laikmetīgās dejas izrāde Latvijā, taču tagad "Kad pūcei aste ziedēs..." atjaunota pilnīgi jaunā dejotāju sastāvā. Savā ziņā izrādes atjaunojums ir pētījums, kurā jaunu dejotāju iesaistīšanās ļauj sekot, kā teju desmit gadu laikā mainījusies un attīstījusies laikmetīgās dejas skola Latvijā. Dejotāju maiņa ietekmē arī kopējo izrādes horeogrāfiju. Izrādes atjaunojumā piedalās tādi laikmetīgās dejas profesionāļi kā Dmitrijs Gaitjukēvičs, Elīna Lutce, Elīna Breice, Edgars Šļakota, Andrejs Filipovs, Fēlikss Lipskis un Katrīna Albuže. Daļai no viņiem pirms gadiem redzētā izrādes pirmā versija bijis viens no iemesliem izvēlei savu dzīvi saistīt ar laikmetīgo deju.

Būtiska izrādes sastāvdaļa ir grupas „Dzelzs vilks" dzīvā mūzika. Jura Kaukuļa un pārējo grupas biedru radošā sadarbība ar Olgu Žitluhinu un dejotājiem ir ilggadēja un veiksmīga. Pēc „Kad pūcei aste ziedēs..." pirmizrādes mūzikas kritiķis Uldis Rudaks laikrakstā „Diena" rakstīja: "Eksperimenta veidā nevis dejas veidotas pie gatavas mūzikas, bet otrādi – mūzika tiek pieskaņota dejām. Varbūt šī neierastā kārtība likusi "Dzelzs vilkam" pārvērsties radošā ūdenskritumā..."

2006. gadā „Dzelzs vilka" mūzika izrādei „Kad pūcei aste ziedēs..." tika izdota grupas pirmajā instrumentālās mūzikas albumā. Olga Žitluhina sadarbību ar Juri Kaukuli raksturo: „Mēs strādājām sajūtu līmenī nevis vārdos, es dejoju, jo tā ir mana valoda, es varu daudz vairāk izstāstīt dejā, nekā ar vārdiem, man šķiet tāpat ir Jurim „Pūcē". Jura mūzikā ir telpa dejai, tā netiecas dominēt, dejai un mūzikai ir viena būtība, tās abas atrodas vienā emocionāli asociatīvajā līmenī. Ja tās darbojas tandēmā, tad tā ir veiksme."

Izrāde guvusi gan dejas un mūzikas kritiķu, gan skatītāju atzinību. Ovācijas „Kad pūcei aste ziedēs..." izpelnījusies arī viesizrādēs Budapeštā, svinot Eiropas Savienas jauno dalībvalstu uzņemšanu 2004.gadā, Viļņā un Klaipēdā, kā arī apceļojot dažādas neierastas vietas Latvijā.

Izrāžu sākums 29. aprīlī un 8. maijā Dailes teātra Mazajā zālē - plkst. 20:00.

Biļetes var iegādāties iepriekšpārdošanā „Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv , cena – 5 Ls (skolēniem, studentiem, pensionāriem 3Ls).

Izrādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Kultūras ministrija.

Foto no laikmetīgās dejas izrādes "Kad pūcei aste ziedēs...". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV