Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LTV1 piedāvā vēsturisku dokumentālo filmu izlasi

EasyGet.lv, 20.04.2012. 11:04

Latvijas Televīzija no 26. aprīļa ceturtdienās pēc „Panorāmas" piedāvā skatītājiem latviešu tautas traģiskākajam vēstures posmam – Otrajam pasaules karam veltītu latviešu dokumentālo filmu izlasi, informē LTV pašreklāmas redaktors Jānis Kalve.
LTV1 piedāvā vēsturisku dokumentālo filmu izlasi

26. aprīlī, plkst. 21:15 filmu izlasi LTV1 ēterā iesāks asu kaimiņvalsts reakciju izraisījusī režisora Edvīna Šņores dokumentālā filma „Padomju stāsts" (2008). Filmā stāstīts gan par golodomoru Ukrainā (1932-1933), gan par Katiņas masu slepkavību (1940) un SS - NKVD sadarbību, gan deportācijām un medicīniskajiem eksperimentiem GULAG nometnēs. Filmā redzami unikāli dokumenti un hroniku kadri un izskan starptautiski atzītu vēstures autoritāšu un politiķu viedokļi, kā arī padomju totalitārisma režīmā cietušo latviešu, ukraiņu, krievu, somu dzīves liecības. "Padomju stāsts" ir patiesības meklējumi un pagātnes dokumentu analīze.

Filmu „Padomju stāsts" LTV vienlaikus demonstrēs divās valodās – latviešu un angļu; šāda izvēles iespēja tiek piedāvāta „Lattelecom" interaktīvās televīzijas lietotājiem.

Maijā filmu izlasi turpinās režisores Ināras Kolmanes un vēsturnieka Ulda Neiburga 2010. tapusī dokumentālā filma „Pretrunīgā vēsture", kurā filmas varoņi - latvietis Kurts Grīnups, ebrejs Eduards Anders un krievs Vitālijs Ļeonovs - atklāj Otrā pasaules kara laikā un pēckara Latvijā piedzīvoto.

Tāpat LTV1 vēsturisko filmu izlasē iekļauti dokumentālie darbi, kas veltīti Otrā pasaules kara frontes abās pusēs karojošajiem latviešiem un viņu likteņiem. Maijā LTV1 aicina skatīties Zigurda Vidiņa dokumentālo filmu „Kurzemes zvans" un studijā "Deviņi" 2000. gadā tapušo filmu „Latviešu leģions".

1995. gadā pirmizrādi piedzīvojušajā filmā „Kurzemes zvans" izmantoti Andra Slapiņa nepabeigtās filmas „Baltijas sāga" materiāli, bet tekstu pēc Andreja Eglīša darbu motīviem ierunājis Eduards Pāvuls, savukārt pēc vēsturnieka Ulda Neiburga scenārija veidotajā režisores Ināras Kolmanes filmā "Latviešu leģions" izmantots plašs dokumentālo kinohroniku materiāls, intervēti bijušie leģionāri un sniegti vēsturnieku viedokļi.

Vēl maijā LTV1 dokumentālo filmu izlasē – režisora Askolda Saulīša 2003. gada filma „Keep Smiling!", kuras pamatā ir ASV publicētais, prestižajai literārajai balvai „EPPI 2003" nominētais romāns „Racēji". Filmā stāstīts par četriem draugiem, kuri Latvijas mežos meklē Otrajā pasaules karā bez vēsts pazudušos karavīrus.

Dokumentālo filmu izlases demonstrēšana LTV1 turpināsies arī jūnijā.

Foto: Kadrs no Edvīna Šņores dokumentālās filmas „Padomju stāsts". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV