Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Šefs"- gastronomiskas pārmērības pārspēj mākslu

Agnese Gusarova, 21.05.2012. 09:36

Komēdija „Šefs" ar lielisko aktieri Žanu Reno galvenajā lomā ir gastronomisks piedzīvojums, kas ataino virtuves mākslinieku kaislības un sāncensības kāri, bet izvairīgi izlaiž filmas mākslinieciskās kvalitātes.
„Šefs"- gastronomiskas pārmērības pārspēj mākslu

„Pirmo cāli pagatavoju četru gadu vecumā. Mani sauca par Mocartu. Virtuvē, protams," kādam nejauši satiktam cilvēkam stāsta filmas „Šefs" galvenais varonis Žaks. „Un kas ir Mocarts?" uzrunātais viņam pārsteigti atjautā. Žaks ir patīkams un piemīlīgs vīrietis, jauks mīļotais un topošais tētis, taču viņa vislielākie talanti izpaužas tieši virtuvē. Kopš bērnības dienām viņš ir aizrautīgs šefpavāra Aleksandra Lagardē pielūdzējs, cenšoties apgūt katru ēdienu guru jaunāko recepti. Lagardē vienmēr bijis nesatricināms pavārmākslā - pieredzējušais virtuves Dievs līdz asiem strīdiem ir gatavs cīnīties ar citiem virtuves brāļiem par savu pārliecību, piemēram, par to, ka baklažāni ir jāgatavo maigi un to pagatavošanas laikā tiem ir jāskatās acīs. Tikpat liela entuziasma un enerģijas deva piemīt arī jaunajam censonim Žakam, tomēr neveiksmju sērija liek viņam pārdomāt savas nodarbošanās lietderīgumu un kādā fiasko brīdī pat izteikt skumīgu frāzi: „Cilvēkiem nospļauties par kvalitāti! Pagatavojiet viņiem biezeni aspirīna mērcē, un viņi būs sajūsmā!" Taču kādā labvēlīgā dienā Aleksandrs Lagardē pagaršo Žaka fantastisko zupu, un iepriekšējais neveiksminieks kļūst par labākā Parīzes šefpavāra asistentu. Piedāvājums izklausās pēc kvēlākā sapņa piepildīšanās, taču patiesībā Lagardē tieši šobrīd atrodas gaužām neapskaužamā situācijā un, lai saglabātu savu labā pavāra slavu, viņam ir jākonkurē ar dažādiem citiem inovatīviem meistariem, kas saviem apmeklētājiem piedāvā tādus eksotiskus un mistiskus našķus kā molekulārās maltītes.

Filma „Šefs" ir ļoti viegli prognozējama, taču līksmā, frančiem raksturīgo vieglo noskaņu mūzika, simpātiskie aktieri un izsmalcinātā restorāna vide ir gana izklaidējoša. Restorāna greznie, apzeltītie sienu rotājumi, bagātīgi zaļie aizkari, sārtas orhidejas uz galdu sniegbaltajiem priekšautiem apvienojumā ar izsmalcināti pagatavotajiem ēdieniem un skaistie cilvēki daļēji rada elegances un smalkuma piegaršu. Diemžēl šī franču komēdija nav tik cilvēcīga un patīkami neparedzama kā „Maigās jūtas" vai „Virtuve dvēselei", jo tā ir salīdzinoši samākslota un arīdzan Holivudiski „sintētiska". „Šefs" var būt izklaide kādam vientuļam vakaram, taču jaunus mākslinieciskus atklājumus tajā nemeklējiet, ja nu vienīgi kādas iepriekš nedzirdētas vai internetā neuzmeklētas receptes noslēpumu.

Oriģinālais nosaukums: „Comme un chef"
Žanrs: komēdija
Filmas garums: 84 min.
Režisors: Daniel Cohen
Producents: Jeremy Burdek, Sidonie Dumas
Scenārija autors: Daniel Cohen
Mūzika: Nicola Piovani
Lomās: Jean Reno, Michael Youn, Julien Boisselier
Gads: Francija, Spānija (2012)
Oriģinālā valoda: franču
Latvijas kinoteātros no 11.05.2012
Vecuma ierobežojums: 12+ Līdz 12 g.v.- neiesakām

Foto: Kadrs no filmas "Šefs". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV