Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Laiks dejot 2012 piedāvās "Kad pūcei aste ziedēs..." atjaunojumu

EasyGet.lv, 30.05.2012. 11:42

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot" notiks jau sesto gadu, no 15. līdz 18. jūnijam piedāvājot plašu dejas izrāžu un meistarklašu programmu, kā arī diskusijas. Šogad festivāls notiks Rīgā Dailes teātrī, galerijā Betanovuss AB dambī un Doma baznīcas dārzā, un tajā piedalīsies mākslinieki no tādām valstīm kā ASV, Austrija, Īrija, Latvija, Lielbritānija, Norvēģija, Rumānija, Ungārija, informē Madara Daudze.
Laiks dejot 2012 piedāvās "Kad pūcei aste ziedēs..." atjaunojumu

Festivālas šogad top sadarbībā ar mobilitātes un mākslinieciskās apmaiņas dejas programma projektu E-motional Bodies & Cities, kuras ietvaros būs skatās divas īpašu ievērību cienīgas izrādes. Liva O'Donohju un Marija Nilsone Vallera (Īrija) pētīs ideju par ķermeņa formu telpā, savukārt neaizmirstamu laikmetīgās dejas izrādi ar nosakumu "Mary Queen of Scots Got Her Head Chopped Off" piedāvās Ioana Kevneja no Lielbritānijas.

Pagājušā gada iecienītā trupa no Austrijas, Editta Braun Company, šogad piedāvās darbu, kas diskutē par to, vai māksla patiešām spēj mainīt pasauli. Īpašu uzmanību pelnījusi skandalozā laikmetīgās mākslas māksliniece Anna Liva Janga no ASV, kas uz AB dambja iejutīsies nāras lomā, piedāvājot provokatīvu izrādi, kurā aicinās skatītājus aizdomāties par brīvības un nebrīves tēmu. Kosmins Manolesku un Katrinela Katana no Rumānijas prezentēs unikālu un ekskluzīvu dejas performanci, kas būs skatāma ļoti ierobežotam skatītāju skaitam viesnīcas Europa Royal (Kr. Barona ielā 12) Benjamiņa kundzes apartamentā.

Festivālā piedalīsies arī daudzi pašmāju horeogrāfi ar saviem jaunajiem darbiem: Olga Žitluhina sadarbībā ar grupu "Dzelzs Vilks" piedāvās leģendārā kopprojekta "Kad pūcei aste ziedēs..." atjaunojumu – izrādi, kas 2006. gadā bija pirmā laikmetīgās dejas pilnmetrāžas izrāde Latvijā. Gerda Kaisa Vorena (Norvēģija) sadarbībā ar Dmitriju Gaitjukeviču rādīs izrādi "Nepietiek", kas ir stāsts par brīdi, kad attiecībām pienāk beigas, savukārt Dmitrija Gaitjukeviča izrāde "Es runāšu par..." tapusi sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un aicina aizdomāties par mirkļa tveršanu. Būs skatāma arī horeogrāfes Santas Kancevičas darbs "Telenovele", kas pirmizrādi piedzīvoja šī gada maija beigās Siguldā projekta "Alternatīvais flīģelis" ietvaros un arī vēsta par mīlu un attiecību līkločiem. Ilzes Zīriņas izrāde, neskatoties uz tā nevainīgo nosaukumu - "Zeltītie zvēri", piedāvā aizdomāties par to, vai dvēsele arī ir gaļa, savukārt Kristīne Vismane prezentēs izrādi "Kas ir Zeir?", kas tapusi sadarbībā ar scenogrāfu Rūdolfu Baltiņu, kas šoreiz iejuties horeogrāfa tēlā, ļaujot Kristīnei būt tikai dejotājai. Kā jau katru gadu programmā iekļauti arī Latvijas Kultūras akadēmijas studentu kompozīcijas darbi, kas allaž izpelnījušies lielu skatītāju interesi, jo aizsāk ceļojumu studentu izaugsmē, kas ilgs četru gadu garumā. Šī būs studentu jau otrā uzstāšanās uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves.

Kā jau katru gadu, festivāla viesi piedāvās arī plašu meistarklašu programmu, sniedzot ieskatu jaunākajās laikmetīgās dejas tehnikās, improvizācijā, kompozīcijā. Tās būs pieejamas gan interesentiem ar pieredzi, gan iesācējiem. Pieteikties meistarklasēm iespējams, sūtot anketu uz e-pasta adresi horasoc@gmail.com, kas atrodama www.dance.lv

Plašāka informācija par izrādēm un meistarklasēm pieejama tīmekļa vietnē www.dance.lv.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla pasākumiem varēs iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms izrādēm norises vietās.

Festivālu atbalsta: Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Kultūras ministrija, British Council, E-Motional Bodies & Cities projektu finansiāli atbalsta Eiropas Komisija. Par aicinājuma saturu atbild projekts E-Motional Bodies & Cities. Eiropas Komisija neatbild par to, kā var tikt izmantota aicinājumā iekļautā informācija. The Suitcase Fund of New York Live Arts kā daļa no Austrum/Centrāl Eiropas Kultūras sadarbības programmas, ar Trust for Mutual Understanding atbalstu.

Foto (c) Ksenija Spanec

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV