Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgā atklās igauņu mākslinieku grupas darbu izstāde

EasyGet.lv, 06.06.2012. 15:39

Galerijā Bastejs no 13. jūnija skatāma igauņu mākslinieku grupas Kursi Koolkond darbu izstāde, informē galerijas pārstāvji. Izstādē Rīgā no mākslinieku grupas piedalās: Pēters Alliks, Prīts Pangseps, Prīts Pajoss, Alberts Gulka, Ilmārs Krūsamē.
Rīgā atklās igauņu mākslinieku grupas darbu izstāde

 Bieži dzirdēts, ka mistiskā Kursi skola ir sagrāvusi uz metropoli centrēto mākslas modeli. Tā zināmā mērā varētu būt arī taisnība, jo mūsdienās runāt par mākslas centralizāciju ir visnotaļ absurdi. Tomēr plaši zināms, ka tā tomēr gluži vis nav: visas vadošās mākslas institūcijas un finansēšanas avoti joprojām atrodas tieši galvaspilsētā.

Un tā pirms 15 gadiem radās Kursi skola, kas publiski ironizēja un dēvēja sevi par provinciālu mākslu. Mākslas kritika tolaik bija iesīkstējusi, un ilgu laiku kursieši tika uzskatīti par zināmā mērā trakajiem. Arī gadskārtējie Kursi stila almanahi ar māksliniekiem piemītošo parodējošo, brīžiem pat dzēlīgo toni pretsparu oficiālajai mākslai tikai uzkurināja.

Taču kopš tiem laikiem daudz ūdeņu aiztecējuši, un mūsdienās no Kursi skolas nāk gan biennāļu mākslinieki, gan valsts mākslas balvu laureāti, gan Igaunijas mākslas institūciju vadītāji un priekšsēdētāji. Interesanti, ka par spīti nemanāmai saplūšanai ar lielo mākslu, šī grupa joprojām turas kopā, un arī konfrontācija ar oficiālo mākslu ir nedaudz izplūdusi. Saskaņā ar labi zināmo Herberta Rīda apgalvojumu, ka mākslinieku grupas turas kopā aptuveni četrus – piecus gadus, kursieši ir pārspējuši visus rekordus. Viens no iemesliem varētu būt tas, ka te mēs nevaram runāt par skolu tās ierastajā izpratnē. Vai kāds var izskaidrot, kas kopīgs hiperreālistiskajiem Ilmāra Krūsamē (Ilmar Kruusamäe) portretiem ar Alberta Gulka (Albert Gulk) sirreālistiskajiem zīmējumiem, Marko Mētamma (Marko Mäetamm) konceptuālismu un Pētera Allika (Peeter Allik) groteskumu? Protams, skaidrojumus varēs atrast, no kuriem, šķiet, vienkāršākais ir neatkarīgā, rotaļīgā un asā kursiešu mentalitāte. Viņi visi ir turējušies pretī dažādiem igauņu mākslas meinstrīmiem. Viņu darbus var pazīt pa gabalu. Kursi skola ir ievērojamu personību skola.

Kursi mākslinieki ar savu hiperaktivitāti izstāžu organizēšanā ir pabijuši daudzviet Igaunijā, kā arī tālākās valstīs. Mākslinieku jubilejas izstāde vienā no Rīgas vadošajām galerijām viņiem ir tikpat līdzvērtīgs pasākums kā izstāde vietējā Pūrmani* Kultūras centrā.

 Izstāde būs skatāma Izstāde skatāma līdz 7. jūlijam.

Galerija Bastejs: Alksnāju iela 7, Rīga, LV-1050, Latvija, tel.: +371 67225050, mob.: +371 29136840, e-pasts: bastejs@latnet.lv; www.bastejs.com

*ciems netālu no Kursi apdzīvotās vietas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV