Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Aicina uz sarunu muzejā izstādē "Jūgendstila mode"

EasyGet.lv, 13.06.2012. 14:03

Trešdien, 27. jūnijā, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu ielā 10/20, Rīgā, aicina skatītājus uz „Sarunu muzejā" izcilā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē „Jūgendstila mode", informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva. Sarunu vada izstādes kuratore, mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa.
Aicina uz sarunu muzejā izstādē "Jūgendstila mode"

Izstāde „Jūgendstila mode" ir unikāla tematiska izlase no Aleksandra Vasiļjeva bagātīgās tērpu kolekcijas. Rīgā, kas ir viena no jūgendstila galvaspilsētām, šāda vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde notiek pirmo reizi.

Jūgendstila periods attiecināms uz laika posmu no 1890. līdz 1914. gadam. Šis ir tā sauktais La Belle Époque periods, kad Eiropas sabiedrība nepazina lielus karus, revolūcijas un politiskus satricinājumus. Jaunās estētikas iespaidā, kas apvienoja mīlestību uz dabu un japānismam raksturīgo asimetrisko ornamentu, viduslaiku formas elementus ar tā saucamo trešā rokoko stilu, dzimst absolūti jauns un unikāls stils – jūgendstils, kas tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā Rīgā atrada labvēlīgu attīstības vidi.

„Skaistā laikmeta" mode formējās Parīzē, 1900. gada Starptautiskās izstādes iespaidā. Tā cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, garos, nārām līdzīgos matus un plūstošās, ilgu pilnās kustības.

Kopā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Alīdu Krēsliņu muzejs piedāvā aplūkot 70 izcilus jūgendstila perioda tērpus, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami – Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny u.c., apbrīnot lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus, aplikācijas. Izjust jūgendstila laikmeta vēsturisko atmosfēru palīdzēs liels modes aksesuāru skaits – vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes elementi. Arī eksponētās lielformāta modes fotogrāfijas, gleznoti portreti, mēbeles, lampas un keramikas priekšmeti harmoniski saskan ar šī elegantā un stilīgā laikmeta tērpiem. „Saruna muzejā" piedāvā katram vienreizēju iespēju iepazīt jūgendstila līnijas iespaidu uz priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā: http://www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/visit/exhibition/2012/jugendstila-mode/.

Foto: Izcilā franču jūgendstila laika aktrise Arlete Doržēre (Arlette Dorgère). Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV