Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

DVD izdota dokumentālā filma par O. Kroderu - "Piektais Hamlets"

EasyGet.lv, 22.06.2012. 12:22

Radošā apvienība "Nomadi" izdevusi DVD disku ar dokumentālo filmu par teātri, smiekliem un vientulību, kuras centrā leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders un viņa darbs Valmieras teātrī pie ceturtā V. Šekspīra "Hamleta" iestudējuma, informē Zane Estere Gruntmane. Līdzās režisoram sarunā par to, ko cilvēkam nozīmē "Būt vai nebūt" , iesaistās četri dažādu paaudžu Hamleta lomas atveidotāji – Rihards Rudāks, Jānis Makovskis, Ivars Stonins un Ivo Martinsons. Filma stāsta par Krodera dzīvi teātrī, kas ir arī viņa mājas, un Latvijas tautas likteni, kurš ieskanas filmas varoņu dzīves stāstos.
DVD izdota dokumentālā filma par O. Kroderu - "Piektais Hamlets"

Filmas režisori ir Krista Burāne un Mārtiņš Eihe, operatore – Inese Apse.

Filma nominēta Lielā Kristpa balvai kā labākā īsmetrāžas dokumentālā filma, kā labākā debija un par labāko operatora darbu, tai pieder arī Dienas Gada balvas kultūrā nominācija.

"Piektais Hamlets ir kas vairāk par ierindas dokumentālo filmu. Filma pārsteidz ar detaļu un noskaņu smalkumu, liekot to svērt "autonomai" mākslai piederīgos svaru kausos. (..)Vienā teikumā raksturojot, par ko stāsta filma, es teiktu — par teātri. Ne tikai "drēbi", ar ko skatītājus iepazīstina unikāli kadri no jaunākā Valmieras Hamleta mēģinājumiem. Par teātri kā spēku, kas caurvij piecu filmēto cilvēku dzīvi. Trīs joprojām ir teātrī, divi atšķirīgu iemeslu dēļ vairs ne. Bet nospiedums paliek. Un to Piektajā Hamletā izdevies atklāt neparasti smalki," vērtē Zane Radzobe.

"(..) johaidī, bet Kroders taču filmā— uz mata kā Hamlets — ir ļoti, ļoti viens (vai vientuļš — tas ir jautājums?). Savā vienumā iespundēti un/vai iespundējušies ir arī Jāņa Makovska un Ivara Stonina filmā attēlotie cilvēki. Pat Rudāka sajūsmas mirdzumam acī ir mazas sāpju asariņas atblāzma. Un Ivo Martinsons, bravūrīgi ģiezdams, ka bez teātra varētu mierīgi dzīvot, necik ilgi veēlāk vicina Hamleta zobentiņu pie spoguļa un top skaidrs — nevarēs, nevarēs. Tas teātra ieslodzījums ir uz mūžu. Tādēļ jau Ivara Stonina "varonis" visā filmā izskatās vistraģiskākais — kā jau cilvēks, kurš savu Hamletu pazaudējis kaut kur "brīvajās amerikās"." - Normunds Naumanis.

"Oļģerts Kroders filmā "Piektais Hamlets" saka: „Ja tu aptver, kas ir pasaule, ir divi ceļi – vai nu jāņirgājas, vai jāpakaras". Kaut arī Kroders apgalvo, ka labāk smieties, faktiski viņš izvēlas virvi (..) – aiziešanu no pasaules, kurā nejūtas labi, tās vietā radot sev un saviem domubiedriem mākslu kā alternatīvu. (..) Arī filmas autori uztver un uzsver kultūru kā spēli, viņu versijā spēle (šeit – teātris) ir tas, kas ļauj izdzīvot laikā, kad realitāte ir neizturama, vai arī tā ir fiktīva, tātad nesasniedzama, nedzīvojama." - Inga Pērkone.

Filmas autori un Radošā apvienība "Nomadi" sveic O. Kroderu ar pirmizrādi iestudējumam "Līgava bez pūra" Valmieras teātrī.

Filmas DVD būs pieejams Latvijas grāmatnīcās, Valmieras Drāmas teātrī un pie Radošās apvienības "Nomadi" - www.nomadi.lv

Filmas izdošanu DVD atbalstījis VKKF.

Informācija: www.nomadi.lv
Seko līdzi arī sociālajos portālos:
Twitter: http://twitter.com/#!/nomadi_lv
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Radošā-apvienība-NOMADI/221572637893060
Draugiem.lv: http://www.draugiem.lv/nomadi

Foto: Oļģerts Kroders. Foto (c) Gunārs Binde

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV