Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Starptautiskajā Maskavas filmu festivālā piedalās divas Latvijas filmas

EasyGet.lv, 26.06.2012. 09:35

25. jūnijā Starptautiskajā Maskavas filmu festivālā starptautisko pirmizrādi piedzīvo divas Latvijas filmas – režisora Jevgeņija Paškeviča "Golfa straume zem leduskalna" un režisora Pētera Simma "Vientuļā sala", informē Nacionālā Kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa. Abas filmas ir iekļautas festivāla konkursa programmā, kur 17 filmu konkurencē cīnīsies par galveno balvu – Svētā Jura statuju. Konkursā iekļautās filmas pārstāv plašu valstu spektru – Krieviju, Poliju, Ķīnu, Irāna, Itālija, Dienvidkoreja, Somiju, Bulgāriju u.c. Uz festivālu devušās arī filmu radošās komandas.
Starptautiskajā Maskavas filmu festivālā piedalās divas Latvijas filmas

"Golfa straume zem leduskalna" ir Latvijas un Krievijas kopražojuma filma. Filmas iecere režisoram Jevgeņijam Paškevičam radusies jau 80. gadu beigās, iedvesmojoties no Anatola Frānsa stāstiem. Filmas pamatā ir leģenda par Ādama pirmo sievu Lilita, kas līdzīgi kā Ādams radīta no māla. Ar pirmdzimto grēku neaptraipītajai Lilitai nav dvēseles, viņa ir nemirstīga un spēj mainīt savu veidolu, iegūst visus vīriešus neatkarīgi no viņu gribas, lai pēc tam tos pamestu.

Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps filma "Golfa straume zem leduskalna" tika atzīta par labāko spēlfilmu un saņēma balvas par labāko spēlfilmas režiju, labāko spēlfilmas operatora darbu (Gints Bērziņš), labāko mākslinieka darbu (Jurģis Krāsons, Pāvels Parhomenko) un labāko skaņu režiju (Anrijs Krenbergs).
"Golfa straume zem leduskalna" atgriezīsies pie Latvijas skatītājiem šī gada rudenī.

Igauņu režisora Pētera Simma (Peeter Simm) filma "Vientuļā sala" ir Latvijas, Baltkrievijas un Igaunijas kopdarbs, režisoram tā ir jau otrā pilnmetrāžas spēlfilma, kas tapusi sadarbībā ar producentu Gati Upmali un studiju F.O.R.M.A. Iepriekšējais kopdarbs - filma "Labās rokas" 2002. gadā ieguva Manfrēda Zalcgēbera balvu Starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā, savukārt igauņu režisors tika atzīts par labāko Latvijas režisoru, saņemot Lielā Kristapa balvu.

"Vientuļā sala" seko piecu mazpilsētas iedzīvotāju priekiem un bēdām, atsevišķiem stāstiem savijoties vienotā kopumā, kur visus līdzcilvēkus vieno mīlestība un arī vientulība. Skatītājiem Latvijā ar filmu iespējams noskatīties jau no aprīļa mēneša.

Abu festivālā demonstrēto filmu tapšanu finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs.

Paralēli konkursa galvenajai programmai un debijas filmu programmai "Perspektīvas" jau otro gadu Maskavas filmu festivālā ir iekļauta dokumentālo filmu konkursa programma, šogad pirmo reizi konkursa programma izveidota arī īsfilmām.
Ārpus konkursa programmās skatītājiem tiek piedāvāta liela filmu dažādība – sākot no retrospekcijas programmām, kas šogad veltītas režisoram Ernstam Lubičam (Ernst Lubitsch), filmu studijas Universal simtgadei, beidzot ar 3D filmu skati.
Maskavas kinofestivāls ir A klases festivāls līdzās Kannu filmu festivālam, Berlīnes un Venēcijas filmu festivāliem, tas notiek jau 34. reizi. Vairāku gadu garumā Maskavas festivāla prezidents ir režisors un aktieris Ņikita Mihalkovs. Apbalvotās filmas tiks paziņotas festivāla noslēguma ceremonijā š.g. 30. jūnijā.

Foto: Kadrs no filmas "Golfa straume zem leduskalna". Foto (c) A.Zeltiņa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV