Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Tukumā atklās Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 gadu atcerei veltītas izstādes

EasyGet.lv, 27.06.2012. 09:35

27. jūnijā plkst. 16.00 Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" (Brīvības laukumā 19a) tiks atklātas divas izstādes: Tukuma muzeja "Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas" un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva (LNA LVVA) ceļojošā izstāde „No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam", informē muzeja pārstāve Kristīne Ozola. Izstādes veltītas Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 gadu atcerei.
Tukumā atklās Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 gadu atcerei veltītas izstādes

Kā zināms, Kurzemes un Zemgales hercogiste izveidojās pēc Livonijas ordeņvalstu savienības sabrukuma. Hercogiste bija Polijas-Lietuvas vasaļvalsts un pastāvēja 233 gadus (1562-1795). Šajā laikā Tukums bija hercoga īpašums un pēc viņa rīkojuma tika atjaunota Tukuma pils un uzbūvēta baznīca. Tādēļ izstādē tiks eksponēti vairāki īpaši priekšmeti no Tukuma Sv. Trīsvienības evaņģēliski luteriskās baznīcas un Tukuma muzeja krājuma, tai skaitā zeltkaļa J.D.Lintenera 1723. un 1729. gadā darinātie upurtrauki. Būs apskatāma arī iespējams vecākā grāmata Tukumā - 1649. gadā iespiestā 15 centimetrus biezā Svēto rakstu grāmata (Bībele), kā arī baznīcas kaulu kambarī un 2003. gada veiktajos arheoloģiskajos izrakumos pie „Pils torņa' iegūtās senlietas un pat no kādreizējās Kurzemes kolonijas Gambijas cietokšņa – Jēkaba forta – atvests ķieģelis.

Izstādē tiks eksponēti vairāki oriģināldokumenti no Latvijas Valsts vēstures arhīva. Pirmo reizi būs apskatāma arī 1617. gadā izstrādātā hercogistes satversme jeb Valdības Formula (Formula Regiminis) latīņu valodā. Tā noteica hercogistes valstisko iekārtu, valsts varas orgānu un amatpersonu funkcijas un kompetenci, kā arī administratīvo iedalījumu. Saskaņā ar Valdības Formulu Tukums kļuva par administratīvu pārvaldes centru - virspilskunga iecirkni ar virspilskunga sēdekli Tukuma pilī.
Izpētes rezultātā muzeja darbinieki ieguvuši arī plašāku informāciju par Tukuma ķirurgu Johanu Gotlobu Groški, kuram vienīgajam Tukuma apkārtnē bija privilēģija turēt aptieku. Tā laika priekšmeti eksponēti no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja. Pirmā Tukuma aptieka atradās tagadējā Mākslas galerijas "Durvis" ēkā, Brīvības laukumā 21.

Latvijas Valsts vēstures arhīva ceļojošajā izstādē „No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam" būs skatāmi vairāk nekā 300 dokumentu digitālas kopijas, kas hronoloģiski aptver Kurzemes un Zemgales hercogistes pastāvēšanas pirmos 80 gadus – no hercogistes dibināšanas (1561/1562) līdz hercoga Jēkaba nākšanai tronī (1642).

Izstādē apmeklētāji varēs arī izspēlēt Tukuma muzeja darbinieka Aivara Šmitenberga izgatavotas trīs spēles, kas radušās jau viduslaikos, bet tiek spēlētas vēl joprojām. Piemēram sešu lauciņu spēle, kurā kauliņu vietā izmanto lazdu riekstus, bet dambretes priekštece "Alkerka" Eiropā pazīstama jau kopš 13. gadsimta, bet spēle "Lapsa un zosis" - kopš 14.gadsimta.
Š.g. 7. jūlijā no 10:00 līdz 15:00 Rožu svētku ietvaros (Brīvības laukumā) saistībā ar izstādēm notiks Viena diena Kurzemes un Zemgales hercogistes laika Tukumā.1567.gads - amatu demonstrējumi un spēles, šaušana ar loku un arbaletu, seno deju grupas „Calendula" priekšnesumi.

Tukuma muzeja izstāde "Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas" skatāma no 27. jūnija līdz 2013. gada jūnijam, savukārt LNA LVVA ceļojošā izstāde „No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam" no 27. jūnija līdz 5. augustam Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" (Brīvības laukumā 19a).

Ieeja pasākumā – bez maksas, pārējā laikā - ar muzeja biļeti.

Tukuma pilsētas vēstures muzeja "Pils tornis" darba laiki:
Vasaras sezona (20. aprīlis - 20. oktobris)
No otrdienas līdz sestdienai 10.00 – 17.00
Svētdien 11.00 – 16.00

Ziemas sezona (21. oktobris - 19. aprīlis)
No otrdienas līdz piektdienai 10.00 – 17.00
Sestdien un svētdien 11.00 – 16.00

Ieejas maksa:
Bērniem, skolēniem, studentiem: Ls 0,30
Pensionāriem, invalīdiem*: Ls 0,50 Ls (* citu novadu invalīdiem)
Pieaugušajiem: Ls 0,60 Ls
Ģimenes biļete (2 pieaugušie, 1 vai vairāki bērni) : Ls 1,50 Ls

Foto: Viduslaiku spēles. No kreisās Tukuma muzeja direktora vietniece Santa Silava un Tukuma muzeja muzejpedagogs Jānis Medisons. Fonā 1649. gadā iespiestā Svēto rakstu grāmata (Bībele). Foto (c) K. Ozola

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV