Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Liepājas muzejā pagarināta padomju laiku rotaļlietu izstāde

EasyGet.lv, 06.07.2012. 13:03

Padomju laiku rotaļlietu izstādi "Lellīte Lollīte un draugi" mēneša laikā apmeklējuši 1711 cilvēku, rosinot Liepājas muzejam izstādi un tās ietvaros notiekošo rotaļu stundu, pagarināt līdz 25. jūlijam, informē Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe Maija Meiere.

Lielā skaitā izstādi un tai veltīto muzejpedagoģijas nodarbību apmeklējuši skolēnu vasaras nometņu dalībnieki, kā arī bērndārzu audzēkņi. Jaunākās paaudzes pārstāvji nodarbību laikā gūst priešstatu par savu vecāku, vecvecāku vai pat vecvecāku dzīvi, īpaši bērnības laiku.

Aplūkot izstādi un piedalīties rotaļu stundā, kas notiek katru otrdienu, trešdienu, ceturtdienu un piektdienu plkst. 15.00, izmantojušas vairākas ģimenes. Tā kā izstāde stāsta par nesenu pagātni, rotaļu stundas laikā vecāki un vecvecāki ar jaunāko paaudzi dalās savās atmiņās par bērnības nedarbiem, mīļākajām rotaļām, lellēm un sadzīvi padomju laikos. Kopā ar muzejpedagogu nodarbības apmeklētāji iejūtas padomju bērna bērnības laikā, kopā pastrādā blēņas, kā arī noskatās izglītojošu un izklaidējošu multiplikācijas filmu.

Tikšanās laikā ar muzejpedagogiem izstādes apmeklētāji uzzina, kā spēlējās bērni laikā, kad katram kāpņu telpā, kaimiņu mājā, pagalmā bija draugu kompānija, ar kuru kopā varēja spēlēt dažādus paslēpju veidus, piemēram, "12 nūjiņas".

Kamēr puiši ar nodriskātām bumbām pie mājas sienas spēlēja "Mīnusus", meitenes lēca klasītes vai gumijas. Arī četrās istabas sienās bērni vienmēr atrada kādu izklaidi, lai gan viņiem nebija pieejamas mūsdienās iecienītās datorspēles vai plašā televīzijas programmu izvēle.

Liepājas muzejam uz izstādes laiku ir aizdota papīrleļļu kolekcija, ar kuru mazas modesdāmas rotaļājušās un tērpus darinājušas pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās un astoņdesmito gadu sākumā.

Izstāde "Lellīte Lollīte un draugi" tapusi sadarbībā ar liepājniekiem, kuri Liepājas muzejam dāvināja vai aizdeva savas bērnības rotaļļietas. To veidojušas Liepājas muzeja direktores vietniece krājuma darbā Ilze Dobele un māksliniece Alda Timbra. Lielāko daļu no aptuveni 200 izstādē redzamajiem eksponātiem Liepājas muzejam aizdevuši 25 liepājnieki. Lai atsauktu atmiņā vidi, kādā bērni spēlējušies, rotaļlietas izvietotas padomju laika istabas interjerā, kā arī uz oriģinālajiem tirdzniecības nama "Kurzeme" plauktiem. Daļa no priekšmetiem deponēta no Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja. Izstādē "Lellīte Lollīte un draugi" redzami arī Liepājā ražoti bērnu un leļļu ratiņi no Liepājas muzeja krājuma.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV