Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kurp aizved „Kosmopolise"?

Agnese Gusarova, 23.07.2012. 11:51

Iespaidīgā režisora Deivida Kronenberga fantastikas drāma „Kosmopolise" piedāvā spriedzi uzturošu un smadzenes trenējošu jautājumu un atbilžu virkni pusotras stundas garumā. Kurš atbildēs uz neskaitāmajiem, būtiskajiem vaicājumiem, ir mūsdienu ģēnijs. Bet neatklāts paliks jautājums, vai uz tiem vispār ir iespējams rast atbildi.
Kurp aizved „Kosmopolise"?

Kas slēpjas mūsu dzīves jēgas pamatā? Nauda? Iespējas, ko tā sniedz? Attiecības? Nākotnes pareģojumi? Nāves nojautas? „Kosmopolise" pieskaras plašai tematiskai gammai, sākot no dzīves vērtībām - finansiālā nodrošinājuma un vīrieša un sievietes attiecībām (jāatzīst, ka visnotaļ mistiskām), iepinot iekšā mūsdienu tehnoloģijas, seksa un slavenību kultu, vardarbību, pašiznīcināšanās vēlmi un absolūtu neprātu. Vienīgais, ko „Kosmopolises" veidotāji ir izvēlējušies ignorēt, ir emociju pasaules eksistence.

Taču, iespējams, patiesu emociju pasaule mūsdienīgajam, nodrošinātajam cilvēkam arvien vairāk kļūst neizprotama, tāpat kā mēs šodien nespējam iztēloties dzīvi viduslaikos ar visām periodam raksturīgajām dīvainajām paražām un mistisko māņticību. Lai gan cilvēkus joprojām aizkustina emocionāli bagātas filmas, piemēram, „Mākslinieks" un „Neaizskaramie", mūsu attiecībās, pateicoties mūžīgai steigai, mūsdienīgām, apziņu pārtverošām un aizraujošām tehnoloģijām, naudas varai pār cilvēku un citiem faktoriem, nemanāmi, taču ar arvien pieaugošu vērienu iezogas zināma „atsaldētības" jeb vienaldzības deva. „Kosmopolises" galvenais varonis, divdesmit astoņus gadus vecais supermoderna limuzīna iemītnieks miljardieris Ēriks Pakers, ir tieši tāds vienaldzīgo rases pārstāvis, kuru aizrauj intelektuāla spriedelēšana par notikumiem un nākotnes pareģojumiem, jaunu „rotaļlietu" iegāde savas vērtības celšanai un seksuālas attiecības ar satriecošām daiļavām. Jūtas šim izsmalcinātajam cilvēkam ir svešs vārds, kura nozīmi viņš savas dzīves laikā neizprot. Patiess prieks, iemīlēšanās vai bailes no nāves ir mistiskas parādības, kam Ēriks Pakers ar nolūku paiet garām, taču viņu aizrauj maņu pasaules apgūšana un dažādu bīstamu robežu šķērsošana. Tā ir gandrīz vai slimīga ziņkāre, kas robežojas ar neprātu.

„Kosmopolise" ir mistiska filma, kas piesaistīs filozofiski noskaņotus, mūsdienu pasaules struktūru novērojošus indivīdus. Filma ir gana iespaidīga, lai piesaistītu arī jebkuru citu domājošu, saprātīgu vecumu sasniegušu cilvēku. „Kosmopolises" atrisinājums ir kā stindzinošu nākotnes nojautu un pareģojumu zvani - šodienai jāmirst, lai dotu vietu nākotnei. Bet vai tāda ir cena daudzajiem cilvēku pūliņiem uzlabot ikdienu ar neskaitāmu atklājumu palīdzību? Un vai tāda perspektīva ir dzīvošanas vērta un vispār iespējama? Nudien ceru, ka nē.

Oriģinālais nosaukums: Cosmopolis
Žanrs: fantastika, trilleris
Filmas garums: 108 min.
Režisors: David Cronenberg
Producents: Joseph Boccia, Paulo Branco u.c.
Scenārija autors: David Cronenberg, Don DeLillo
Mūzika: Howard Shore
Lomās: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Sarah Gadon
Gads: USA (2012)
Oriģinālā valoda: angļu
Latvijas kinoteātros no 20.07. 2012.
Vecuma ierobežojums: 16+ Līdz 16 g.v.- neiesakām

Foto: Kadrs no filmas „Kosmopolise". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV