Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Liliju krāšņums Latvijas Dabas muzejā

EasyGet.lv, 26.07.2012. 14:33

No 2. līdz 5. augustam Latvijas Dabas muzejā būs aplūkojama izstāde Mirkļa zieds – dienlilija, kurā katru dienu varēs aplūkot 180 līdz 200 dažādas dienliliju šķirnes, kopumā ļaujot ziedu audzētājiem iepazīties ap 400 šo skaisto augu šķirnēm. Šajā laikā varēs konsultēties ar dienliliju ekspertiem un iegādāties sev tīkamāko ziedu stādus.
Liliju krāšņums Latvijas Dabas muzejā

Izstādē, kas tapusi uzņēmuma Hedera un Latvijas dienliliju kolekcionāru sadarbības rezultātā, tiks eksponēti gan Latvijas, gan ārzemju selekcijas jaunumi. Šogad šī būs vienīgā lielā dienliliju izstāde Latvijā.

Dienlilijas jeb dienziedes ir īpašas tāpēc, ka katrs tās zieds zied tikai vienu dienu. Uz viena ziedkāta ir no desmit līdz 50 pumpuriem, kas atveras pakāpeniski. Katrā krūmā ir daudz ziedkātu, tāpēc kopumā dienlilijas, atkarībā no šķirnes, zied pusotru līdz divu mēnešu garumā.

Dienlilijas ir ļoti pieticīgs augs, tā ir viena no retajām ziedu kultūrām, kurai nav nepieciešama īpaša kopšana un aprūpe. Interese par dienziedēm pēdējos gados ir pieaugusi, un tās audzēt Latvijā izvēlas arvien vairāk cilvēku.

Selekcionāru darba rezultātā ir radīta liela buķete dienliliju šķirņu, kuras atšķiras ar dažādu formu un krāsu ziediem, ziedlapu malām, dažādu formu un krāsu zīmējumiem uz ziedlapām. Ziedi ir gandrīz visās varavīksnes krāsās, un šobrīd pieejami pat nedaudz zilgani toņi, informēja izstādes organizatori.

Dienliliju selekcionāru jaunais mērķis ir radīt šķirni, kurai būtu izteikti zilas krāsas ziedi, kas ziedētu vairāku dienu garumā.

Izstāde Latvijas Dabas muzeja 2.stāva izstāžu zālē tiks atklāta 2.augustā, plkst. 14.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV