Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Liepājas muzejs saņem vērtīgu dāvinājumu

EasyGet.lv, 02.08.2012. 10:22

Liepājniece Alvīne Legzdiņa muzejam dāvinājusi 40 Latvijas kara flotes zemūdenes „Ronis" komandiera Hugo Legzdiņa rakstītas vēstules, kā arī fotogrāfijas, kurās redzams Hugo Legzdiņš ar ģimeni. Dāvinājumā saņemts arī grāmatas „Ronis – mana būdiņa un pils" eksemplārs, kuru tās autors Hugo Legzdiņš savulaik dāvinājis Alvīnes Legzdiņas ģimenei.
Liepājas muzejs saņem vērtīgu dāvinājumu

Hugo Legzdiņš (1903-2004) bija Latvijas Kara flotes komandkapteinis un vairāku jūrskolu mācībspēks. Uz zemūdenes „Ronis" Hugo Legzdiņš dienēja no 1926. līdz 1940. gadam, no radiotelegrāfista kļūstot par torpēdvirsnieku un visbeidzot – komandieri. Divreiz mūžā, 1937. un 1995. gadā, viņš saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, bet kopš 2001. gada bijis arī Francijas Goda leģiona ordeņa kavalieris.

Ar Liepāju saistās komandiera dienesta gaitas, un Liepāja bija galamērķis zemūdenes „Ronis" pēdējam braucienam. Liepājā dzimusi arī Hugo Legzdiņa vecākā meita. Šeit dzīvoja Hugo Legzdiņa brālēns, Alvīnes Legzdiņas vīrs, kura ģimenei sūtītās vēstules tagad nokļuvušas muzejā. Vēstules rakstītas laika posmā no 1991. līdz 2002. gadam, un tās atklāj Hugo Legzdiņa uzskatus par tobrīd aktuāliem notikumiem politikā, kā arī apliecina viņa patriotismu.

Alvīne Legzdiņa dāvināja arī vairākus ar savu dzimtu saistītus priekšmetus: fotogrāfijas un apģērbus, kas nokļuvuši Liepājas muzeja pamatkrājumā. Īpaši vērtīga ir lieliski saglabājusies kāzu kleita no 1940. gada un kristību kleitiņa, kurā kristīts piestātnes „Piemare" pirmais direktors Dainis Legzdiņš.

Katra no fotogrāfijām saistīta ar aizraujošu Alvīnes kundzes stāstu, kas saistīts ne tikai ar viņai tuviem cilvēkiem, bet Liepājas un Latvijas vēsturi kopumā.

Liepājas muzejs pašlaik darbojas telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 un ir atvērts katru dienu no plkst. 10 līdz 18. Ieeja bez maksas.

Foto: Vēstule, kurā Hugo Legzdiņš apraksta savu viesošanos Liepājā 1993. gada nogalē.Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV