Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Ceļojums „Rīga-Pekina" astoņu mēnešu garumā

EasyGet.lv, 06.08.2012. 12:46

„Eksotiski, aizraujoši un izcili talantīgi" – šie ir tikai daži no lasītāju epitetiem, ko jau tagad, pavisam neilgu laiku pēc iznākšanas ir izpelnījusies Ilonas Balodes grāmata „Rīga-Pekina", kurā aprakstīti viņas un mūziķa Rolanda Ūdra piedzīvojumi, ceļojot no Rīgas uz Pekinu.

Abu karstgalvju ceļojums ir tiešām īpašs: tajā pavadīti gandrīz 8 mēneši, apceļotas 16 valstis un – pats trakākais – tas viss darīts praktiski bez jebkādiem naudas iekrājumiem, paļaujoties uz veiksmi, ļaužu labvēlību un savu izturību. Šajā laikā viņi dzīvoja gan kā noplukuši klaidoņi, gan kā īsti karaļi – izbaudīja ielu un klubu muzikantu dzīvi, gulēja viesnīcās, parkos, pludmalēs un vilcienu stacijās. Satika milzum daudz dažādu cilvēku, pieredzēja Kaukāza pretrunas, musulmaņu pasaules brīnumus, hindu dīvainības, Pakistānas viesmīlību, kā arī Ķīnas sociālisma varas priekšrocības un mīnusus.

Grāmatai pievienots tās saundtreks „Beijing Nights" ar Rolanda Ūdra dziesmām. Šīs dziesmas ir tapušas ceļojuma laikā un atspoguļo to brīžu Balodes un Ūdrīša ģeogrāfisko, psiholoģisko un kosmisko stāvokli laikā un telpā. Albuma ierakstā bez Ūdrīša un Balodes piedalījās arī Mārtiņš Burkevics, Arnolds Kārklis, Ivars Jercums, Norberts Skraucis, Artis Orubs un Gints Saulītis. Ieraksti veikti Ginta Solas, Ginta Saulīša un Mārtiņa Burkevica ierakstu studijās. Albumā iekļauts arī slavenais radiosingls „Beijing Nights".

„Rīgas-Pekinas" iznākšana ir spilgts notikums Latvijas kultūras dzīvē. Kā atzīst literatūrkritiķe Kristīne Sadovska, „Rīga-Pekina" ir uzrakstīta „foršā, sulīgā valodā. Balodei ir ķēriens!". Savukārt grāmatas „Stroika ar skatu uz Londonu" autors Vilis Lācītis teic: "Rīgas-Pekinas" ieceres grandiozitāte un tās enerģiskais izpildījums rada cieņu un apbrīnu, spriedze neatslābst ne mirkli! Balode šarmanti noslauka degunu lielākajai daļai to ceļojumu aprakstu, ko esmu lasījis."

Ņemot vērā pašreizējo grāmatas pieprasījumu un pirmās lasītāju atsauksmes, Apgāds Zvaigzne ABC prognozē, ka „Rīga-Pekina" varētu kļūt par vienu no šī gada pirktākajām latviešu autoru grāmatām.

Video no grāmatas "Rīga-Pekina" prezentācijas:

Balode/ Ūdris audio:

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV