Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Homo Alibi" laikā notiks mākslinieciski zinātnisks simpozijs

EasyGet.lv, 10.08.2012. 13:16

Starptautiskais teātra festivāls „Homo Alibi: recycled" aicina apmeklēt simpoziju „Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā", kas notiks no 29. līdz 31. augustam plkst. 9:30-14:30 Tabakas fabrikā Miera ielā 58, informē festivāla pārstāvji.
„Homo Alibi" laikā notiks mākslinieciski zinātnisks simpozijs

Šī zināšanu apmaiņas un diskusiju foruma uzmanības centrā būs mūsu laikmeta ekoloģiskie, sociālie un ekonomiskie izaicinājumi. Klimata izmaiņas, dabas resursu un bioloģiskās daudzveidības neatgriezeniska izsīkšana, sociālā un ekonomiskā nevienlīdzība ir vien dažas no problēmām, kas jāņem vērā un jārisina, plānojot jau tuvāko nākotni. Tieksme pēc nepārtrauktas ekonomiskās izaugsmes un pieaugoša patēriņa ir pretrunā ar humānu un ilgtspējīgu attīstību. Kas būtu jādara, kā jāmaina mūsu attieksme un ieradumi, lai spēkā stātos alternatīvi scenāriji? Vai tie ir iespējami? Atbildes uz šiem jautājumiem trīs dienas meklēs simpozija lektori - mākslinieki, producenti, aktīvisti, vides un ekonomikas pētnieki, kā arī jebkurš interesents, kas pieteiksies dalībai simpozijā.

Katra simpozija diena ir veltīta vienai no jomām - mākslai, ekoloģijai un ekonomikai, bet kopumā pasākumam ir starpdisciplinārs raksturs, jo viens no tā mērķiem ir kļūt par tikšanās vietu dažādu nozaru pārstāvjiem. Katrai simpozija dienai kamertoni dos ievadā demonstrētas filmas, bet simpozija dienās pārrunāto tēmu radošu "pārstrādi" piedāvās vairāki mākslinieki - latviešu dramaturgs Jānis Balodis, somu māksliniece Tuija Kokonena un norvēģu mūziķis Amunds Šjēlie Svēns.

Simpozija programma sniegs teorētisku un praktisku ieskatu aplūkojamā problemātikā, iepazīstinot arī ar reālām mākslas un sociālām praksēm, kurās alternatīvi scenāriji un risinājumi tiek pārbaudīti un ieviesti jau šodien. 29. augustā savā pieredzē par darbu ar ekoloģiskām tēmām teātrī dalīsies somu režisore Hanna Kirjavainena, kas iestudējusi ekoloģisko trilleri "Sarasvati smiltis", un viens no izrādes-pārgājiena "Mārupīte" autoriem Jānis Balodis. Būs iespējams iepazīties ar vērienīgo britu iniciatīvu "Cape Farewell", kas iesaistījusi virkni pasaulslavenu mākslinieku klimata problēmu aktualizēšanā, organizējot ekspedīcijas uz ledājiem. Par savu pieredzi stāstīs Londonas mākslas un aktīvisma festivāla "Two Degrees" rīkotāji, bet Monpeljē kultūras centra "Domaine d'O" vadītājs iepazīstinās ar

komplekso pieeju videi draudzīgas darbības attīstīšanā - no ēku apsaimniekošanas līdz aicinājumam skatītājiem doties uz teātri kājām vai dalīties ar brīvajām vietām automašīnās.

30. augustā dzirdēsim par vairākām Latvijas iniciatīvām, kas ievieš un popularizē dabai draudzīgu dzīvesveidu: simpozijā piedalīsies pārstāvji no biedrībām „Zaļā brīvība" un „homo ecos:" Tiks aplūkoti tādi piemēri kā "Transition Movement" - starptautiskā iedzīvotāju pašorganizēšanās kustība pilsētu ilgtspējīgas attīstības veicināšanai, "Julie's Bicycle" – britu organizācija, kas ar savu ekspertīzi un instrumentiem palīdz teātra, mūzikas organizācijām un radošajām industrijām kļūt videi draudzīgām, un citi.

31. augusts būs veltīts nākotnes ekonomikas modeļu izpētei. Ilgtspējīgas Eiropas izpētes institūta SERI pētniece Silvija Loreka runās par zaļas un taisnīgas ekonomikas principiem. Ideju inkubatora "Demos Helsinki" pārstāve Marija Ritola iepazīstinās ar pētījumu "SPREAD Ilgtspējīgi dzīvesveidi 2050", kurā modelēti četri sabiedrības attīstības scenāriji atkarībā no tā, vai notiek izvēle par labu augstām vai zemām tehnoloģijām, un vai cilvēki dod priekšroku individuālismam vai sadarbībai. Zviedru ekonomikas pētnieks, grāmatas „Keinsa mazbērni" autors Kristers Sanne aicinās strādāt mazāk, lai glābtu pasauli, bet Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs profesors Ivars Brīvers runās par ekonomikas paradigmas maiņu. Simpozija noslēgumā notiks paneļdiskusija, kurā raudzīsim, kādus nākotnes scenārijus mēs vēlētos piedzīvot Latvijā.

Simpozijs notiks angļu valodā, ieeja ir bez maksas. Lai piedalītos simpozijā, līdz 21. augustam jānosūta aizpildīta pieteikuma forma uz e-pastu: zane@theatre.lv. Pieteikuma forma, kā arī plašāka informācija par simpoziju atrodama LJTI interneta vietnē http://www.theatre.lv/index.php?parent=1257.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV