Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Klausāmgrāmatā izdod Ingas Ābeles "Akas māju"

EasyGet.lv, 22.08.2012. 14:06

Izdevniecība „Apostrofs" klajā laidusi klausāmgrāmatu – Ingas Ābeles pirmo stāstu krājumu „Akas māju". To ielasījusi izcilā Jaunā Rīgas teātra un kino aktrise Guna Zariņa. Apgādā „Atēna" Ingas Ābeles „Akas māja" iznāca 1999. gadā.
Klausāmgrāmatā izdod Ingas Ābeles "Akas māju"

„Lasot Ingas Ābeles prozu, nemitīgi iznirst tāda kā „sliekšņa" vai robežsituācijas apjausma. Viss saspringumā vibrē, draud ar nāvi, piedzimšanu vai atklāsmi – un paliek uz sliekšņa. Kas šaipus slieksnim – tas skaidrs, drūmā pilsētas nomale un necerēti iespaidīgās dabas bildes. Taipus slieksnim – ja autore zinātu, kā pateikt to, kas tur, viņā pusē, viņa droši vien nerakstītu. Melns mutulis, spoža gaisma, maiga apokalipse, apmēram tā. Teksts aizvedina līdz slieksnim un tur pamet; paliek vien miglaina apjausma, kas aiz tā varētu būt. Skarbums un tiešums apbrīnojami veiksmīgi līdzsvarojas ar maigumu un skumjām. Vulkāniskas emocijas – ar apvaldītu rakstību," par „Akas māju" saka literatūrkritiķis Guntis Berelis.

Guna Zariņa atzīst, ka grāmatas ielasīšanas process nav bijis vienkāršs: „Mēs ar Ingu visu laiku satiekamies! Es domāju, ka mēs esam draugi.
Bet, neraugoties uz to, man bija ļoti grūti ielasīt Ingas grāmatu. Jo Inga tā kā glezno, tā jau nav nekāda proza."

„Pēc divpadsmit gadiem dzirdu „Akas māju" no jauna un brīnos par personu, kas šo grāmatu sarakstījusi. Vai tiešām tā biju es? Kādā citā savā dzīvē? Visam es vairs nevaru piekrist, man ir cita pieredze, viedoklis, pārliecības. Tomēr prieks par to, ka esmu bijusi patiesa pret sevi un lasītāju. Mēdz sacīt, ka dzīve sastāv no sižetiem, nevis notikumiem. Grāmata uzdod jautājumus. Kas ir tas lielais sižets, kurš atkārtojas, un kas ir tas, ko atstāju, pametu, nosviežu? Īpašs prieks par to, ka stāsti runā JRT aktrises Gunas Zariņas balsī. Uzskatu Gunu par savveida šamani, burvi. Kopš ieraudzīju viņu Viestura Kairiša režisētajā Fjodora Dostojevska Idiota pirmizrādē, esmu vienmēr apbrīnojusi viņas īpašo prasīgumu pret sevi, atkailināto patiesīgumu lomas radīšanas procesā.

Starp vairākām bezgalībām - debesīm un zemi, laiku un telpu, pagātni un nākotni - grāmata ir mazs ceļa stabiņš, liecība, ka ir būts, vērots un domāts. Paldies maniem mīļajiem vecākiem par bērnībā priekšā lasītām grāmatām," saka Inga Ābele.

Klausāmgrāmata mp3 formātā „Akas māja" ir izdota ar VKKF un radio NABA atbalstu. Tā ir pieejama labākajās grāmatnīcās un mūzikas ierakstu veikalā „Upe" Vaļņu ielā 26, kur tā cena ir Ls 6.50.

Inga Ābele (1972). Prozaiķe, dramaturģe, dzejniece. Beigusi Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un TV dramaturģijas nodaļu (2001).

Savos stāstos un lugās dramatiski un ekspresīvi attēlojusi lauku un pilsētas vidi un cilvēkus. Luga "Tumšie brieži" 2001. gadā vienlaikus iestudēta divos Latvijas profesionālajos teātros – Jaunajā Rīgas teātrī un Valmieras teātrī, 2002. gadā tā izrādīta Vācijā – Štutgartes Valsts teātrī. 2006. gadā luga "Tumšie brieži" Viestura Kairiša režijā ekranizēta. Luga "Dzelszāle" iestudēta Latvijā, Dānijā un arī Somijā. Nacionālajā teātrī 2008. gadā Viesturs Kairišs iestudējis Ingas Ābeles lugu "Skola". Savukārt 2009. gadā Jaunajā Rīgas teātrī Māra Ķimele uzvedusi Ingas Ābeles lugu "Sala". 2003. gadā Ingas Ābeles stāsts "Mīlestības gadi" iekļauts Itālijā izdotajā stāstu krājumā "Noveles bez robežām - jaunie rakstnieki jaunai Eiropai" (Racconti Senza Dogana. Giovani scrittori per la nuova Europa), kur apkopotas 25 Eiropas valstu jauno rakstnieku noveles oriģinālvalodā un itāļu tulkojumā. 2008. gadā izdots romāns "Paisums", kas pēc gada publicēts arī Zviedrijā. 2010. gadā nācis klajā stāstu krājums "Kamenes un skudras", titulstāsts ar tādu pašu nosaukumu iekļauts antoloģijā "Best European Fiction 2010".

Guna Zariņa ir viena no izcilākajām mūsdienu teātra un kino aktrisēm. Studējusi Sanktpēterburgas Teātra mākslu akadēmijas Skatuves runas katedras aspirantūras neklātienē, Sanktpēterburgas Teātra Mākslu akadēmijas Aktieru meistarības katedrā prof. V.V.Petrova meistardarbnīcā, Silvijas Radzobes vadītajā Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes teātra kritikas kursā. Nozīmīgākās lomas teātrī:

Rugetta "Smagais metāls", Sofija, "Jāņonkulis ", Tamāra, A.Volodins "Pieci vakari ", Vilma, I.Ābele "Sala", Alise Budļevska, "Tas notika ar viņiem", lomas izrādē "Latviešu mīlestība", Janina, izrāde "Garā dzīve", Laura, T. Viljamss "Stikla zvērnīca", Anna Andrejevna, N.Gogolis "Revidents", lomas K.Čērčils "Zelta meitenes", Nastja Filipovna, F.Dostojevskis "Idiots", Tomasīna, T.Stopards "Arkādija", Antonija, R.Blaumanis "Skroderdienas Silmačos", Buratīno – titulloma, A.Tolstojs "Buratīno piedzīvojumi", Simīna, M.Eliade "Jaunava Kristīna",uc kino:

"Kolka Cool", rež. J.Poškus, "Seržanta Lapiņa atgriešanās", rež. G.Šmits, "Medības", rež. A.Mizišs, "Pa ceļam aizejot", rež. V.Kairišs, "Kāzas", rež. V.Kairišs, "Seko man", rež. U.Celma.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV