Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Izglītības programma "Jūgendstils un Rīga"

EasyGet.lv, 27.08.2012. 09:56

Līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā, ir apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde „Jūgendstila mode". Lai papildinātu izstādē redzamo un vairāk pastāstītu par izsmalcināto gadsimtu mijas stilu, kura spilgtas liecības saglabājušās arī Rīgā, septembrī un oktobrī muzejs piedāvā plašu un aizraujošu izglītības programmu, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.
Izglītības programma "Jūgendstils un Rīga"

Lekcijas

5. septembris / plkst. 17.00

Jūgendstils Rīgā

Mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Silvija Grosa

Tikai daži laikmeti Rīgas attīstībā ir atstājuši tik paliekošas liecības kā 19. un 20. gadsimta mija, kad arhitektūrā ienāca jūgendstils. Lekcija iepazīstinās ar Rīgas jūgendstila vēsturi, ievērojamākajām jūgendstila ēkām pilsētā, to arhitektiem un iemītniekiem.

5. septembris / plkst. 18.00

Ieskats jūgendstila rotu dizainā

Mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Silvija Grosa

Jūgendstils – dārgakmeņu pielūgsmes laiks, kad mirgoja pērles, briljanti, ametisti, rubīni, smaragdi, safīri un opāli. Augu un kukaiņu pasaule bija viens no jūgendstila iedvesmas avotiem, kas juvelieriem prasīja augstu meistarību un radošu izdomu.

12. septembris / plkst. 17.00

Jūgendstila interjers īres namos un izklaides vietās

Mākslas zinātniece Vita Banga, eksperte sabiedrisko telpu interjeros, grāmatas „Rīgas jūgendstils. Interjers" autore

Jūgendstila dzīvoklis ir vienots mākslinieciskais ansamblis, kur katram priekšmetam piemīt niansēta laikmeta garša ar pārsteidzošu krāsu dažādību un dekoratīvo elementu daudzveidību. Aizraujošs stāstījums par jūgendstila laiku un telpu Latvijā.

19. septembris / plkst. 17.00

Modernas sievietes tēls 20. gs. sākuma Rīgā

Mākslas zinātniece Vita Banga, eksperte sabiedrisko telpu interjeros, grāmatas „Rīgas jūgendstils. Interjers" autore

Augstas apkakles, garas piedurknes, „S" siluets un korsetē iežmiegts viduklis. Stāsts būs par to, kā šīm aktuālajām gadsimtu mijas modes tendencēm sekoja līdzi rīdzinieces.

26. septembris / plkst. 17.00

Emīls Galē un brāļi Domi – jūgendstila stikla mākslas virtuozi

Mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Silvija Grosa

Ar Emīla Galē vārdu saistās unikālās vāzes no daudzslāņaina stikla ar reljefiem ziedu rotājumiem. Galē radījis īpašu žanru „runājošais stikls", iegravējot stiklā iemīļoto franču simbolisma autoru dzejas rindas.

3. oktobris / plkst. 17.00

Stikla māksla Latvijā 20. gs. sākumā

Māksliniece Ilona Audere

Jūgendstila stikla mākslinieki guva iedvesmu dabas formās. Stikla vāzes ieguva vijīgas formas, tās rotāja stilizēti ziedi un lapiņas. Lekcijā uzzināsiet, kā attīstījās stikla māksla Latvijā.

10. oktobris / plkst. 17.00

Jūgendstila laikmets. Mode. Sabiedrība

Modes vēstures eksperte, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Edīte Parute

It visā, ko radīja jūgendstila laikmeta mākslinieki – ēku fasādēs, gaismekļos, durvju rokturu formās, kāpņu margās, grāmatu grafiskajā noformējumā un arī modes dāmu izsmalcinātajos tērpos, – valdīja plūstošas, vijīgas, biomorfas līnijas.

17. oktobris / plkst. 17.00

Dāmu apavi vēstures spogulī. 1890–1914

Socioloģe un kultūrvēstures pētniece Elīna Kalniņa

Kādas domas rosījās sieviešu prātos 20. gs. rītausmā? Kādi apavi un kāpēc bija modē Parīzē, Londonā, Ņujorkā un Rīgā? Lekcija, kas veltīta konkrētam vēstures periodam, sniegs iespēju iepazīt to, kā kurpju izskatu ietekmē mode, sabiedrība, ekonomika un notikumi pasaulē.

26. oktobris / plkst. 17.00

Dabas motīvi jūgendstila arhitektūrā un interjerā

Rīgas Jūgendstila centra direktore Agrita Tipāne

Jūgendstila māksliniekiem neizsmeļams iedvesmas un ideju avots bija daba. Ziedi, lapas, stiebri ar saviem dabiski izliektajiem siluetiem kalpoja par materiālu radošai fantāzijai. Aplūkojot jūgendstila ēku fasādes, pārsteidz arhitektu un mākslinieku izdomas daudzveidība, izmantojot augu valsts ornamentiku, fantastisku būtņu figūras un vijīgo līniju ritmus.

Radošās darbnīcas

8. septembris / plkst. 12.00

Jūgendstila rotu darbnīca

Vada māksliniece Inga Priedīte

Jūgendstila rotu darbnīcā, vadoties pēc skicēm, tiks izgatavota rota – piespraude vai auskari no sutažas lentēm, iestrādājot plakanos akmeņus, pērles un aizdari.

Dalības maksa pieaugušiem: LVL 2,00 (iekļauta izstādes apskate); bērniem, studentiem, pensionāriem: LVL 1,00 (iekļauta izstādes apskate)

Darbnīcas ar iepriekšēju pieteikšanos:

Trešdienās (26. septembris, 3., 10. un 17. oktobris)

Zīda batikas darbnīca

Vada māksliniece Kristīne Šica

Aukstās zīda batikas tehnikā darbnīcā batikosim līdzpaņemtu zīda lakatiņu, šallīti vai loga dekoru ar jūgendstilam raksturīgiem motīviem.

Dalības maksa visiem: LVL 3,00

18. septembris – 26. oktobris

Sietspiedes un koka spiedogu darbnīcas

Vada māksliniece Kristīne Šica

Darbnīcās piedāvājam iespēju apdrukāt audumu ar jūgendstila motīviem. Līdzi jāņem gaišs kokvilnas audums – maisiņš, krekliņš vai cits auduma izstrādājums.

Dalības maksa visiem: LVL 3,00

www.lnmm.lv

Foto: Izstāde „Jūgendstila mode" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. 2012. Foto (c) Anna Dzene

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV