Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

"Āboļošanas" simpozijs Aizputē

EasyGet.lv, 05.09.2012. 09:52

Šoruden no 13. līdz 15. septembrim Mākslinieku rezidenču centrā "Serde" Aizputē Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit" ietvaros norisināsies starptautisks simpozijs ar nosaukumu "Āboļošana", kas risinās tēmu par āboliem un to daudzveidīgajām izmantošanas iespējām pēc ražas novākšanas, informē RIXC projektu producente Agnese Baranova.
"Āboļošanas" simpozijs Aizputē

Āboli ir vieni no ražas ziņā visbagātīgākajiem, tai pat laikā – vieni no nepietiekami izmantotajiem resursiem Latvijā un citās bijušo "kolhozu" zemēs. "Āboļošanas" simpozijs tiecas rast jaunu pieeju kā paskatīties uz mums tik pierastajiem āboliem no pēc iespējas dažādākām perspektīvām. "Āboļošanas" radošās darbnīcas pulcēs starptautisku starpdisciplināru dalībnieku grupu, kas dalīsies savās zināšanās un pieredzē, izmantojot ābolus gan kā 'īstu' ēdienu un enerģijas resursu, gan kā simbolisku metaforu ražībai un pārpilnībai. "Āboļošanas" simpozija dalībnieki pētīs un izmantos metodes un tehnikas, kas sakņojas vēsturiskās un tradicionālās kultūrās, vienlaikus adaptējot, miksējot un kombinējot tās ar jaunajām tehnoloģijām, zinātniskās pētniecības pieeju, kā arī ar urbānās un agrārās kultūras mūsdienu praksēm.

No 13. līdz 15. septembrim Aizputē norisināsies "Āboļošanas" simpozijs, kura uzmanības lokā būs viss par un ap āboliem. Simpozijs sāksies ar tradicionālākiem procesiem – sulu spiešanu, raudzēšanu, vīna brūvēšanu un konservēšanu. Turpinājumā notiks pievēršanās arī eksperimentālākiem meklējumiem: Vai āboli var būt enerģijas avots? Kā varētu uzbūvēt "baktēriju bateriju" no ābolu pārpalikumiem? Kā "ābolu elektrības" signāls var tikt interpretēts vizualizācijā un sonifikācijā?

Ceturtdien, 13. septembrī, un piektdien, 14. septembrī, "Āboļošanas" simpozija programmā – teorētiskas lekcijas, mākslinieku prezentācijas un diskusijas, kurās piedalīsies mākslinieki, kuratori, zinātnieki un pētnieki, kā arī aktīvākie aizputnieki. Tiks diskutēts par dažādām izdzīvošanas stratēģijām, mākslu 'pielāgoties' un citām 'tehno-ekoloģiskām' idejām, kas risina attiecības starp dabu un cilvēku sabiedrību ar tās visuresošajām tehnoloģijām.

Sestdien, 15. septembrī, Serdes rezidenču mājas pagalmā notiks "Āboļošanas" atvērtā programma, kur no plkst. 12.00 ikviens aicināts uz brīvdabas "tirdziņu" un mākslinieku prezentācijām. Līdzās āboliem un vietējo zemnieku saražotajai produkcijai, simboliskā izstādē-pārdošanā varēs iegādāties "Āboļošanas" radošajās darbnīcās tapušos artefaktus, un iepazīties ar citiem simpozija radošo darbnīcu rezultātiem. Interesentiem būs iespēja piedalīties RIXC mākslinieku un LU jauno biologu atvērtajās darbnīcās "Baktēriju baterija", kur kopīgi eksperimentēsim, kā iegūt elektrību no ābolu pārpalikumiem. Savukārt radošajās darbnīcās, ko organizēs SERDE, apmeklētāji varēs iepazīties un dalīties savā pieredzē par āboļu ražas izmantošanu mājsaimniecībās – tādēļ apmeklētāji ir laipni aicināti paņemt līdzi ābolus vai pašgatavotus "darinājumus" no āboliem.

Simpozija rezultāti tiks prezentēti plašākai auditorijai konferencē "Art of Resilience" ('māksla pielāgoties') Rīgā 5. un 6. oktobrī, kas ir vēl viens no RIXC organizētajiem pasākumiem Eiropas sadarbības projekta Survival Kit ietvaros un kas notiek sadarbībā ar festivālu "Māksla+Komunikācija 2012" (http://rixc.lv/12).

"Āboļošana" ir sadarbības projekts, ko realizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Laikmetīgās mākslas centrs LMC un Starpnozaru mākslas grupa "Serde" (http://serde.lv) no Latvijas, kā arī Pixelache Helsinki no Somijas.

Foto: Skats no "Aroniju" radošās darbnīcas Aizputē 2011. gada rudenī. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV