Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Ilze Avotiņa galerijā "Daugava" atklās izstādi "Sapņu ķērājs"

EasyGet.lv, 18.09.2012. 15:10

Galerijā "Daugava" no 26. septembra līdz 20. oktobrim būs skatāma mākslinieces Ilzes Avotiņas gleznu izstāde "Sapņu ķērājs", kurai māksliniece iedesmū guvusi kinomākslā.
Ilze Avotiņa galerijā "Daugava" atklās izstādi "Sapņu ķērājs"

Ideja par izstādes nosaukumu un saturu radās no Ričarda Atenboro (ASV) 1999. gada filmas "Pelēkās pūces". Ilze Avotiņa neslēpj, ka pēc filmas noskatīšanās atmiņā iezīmējās Ziemeļamerikas tautu etnogrāfiskā zīme - sapņu ķērājs - tas līdzīgi kā latvju rakstu zīmēs, kur simboliskās zīmes aizsargā cilvēkus no ļauna, vairo cilvēkos labo, cilvēcisko, mīlestību, saticību draudzību, vairo ticību saviem spēkiem sava pozitīvā mērķa sasniegšanā u.t.t.

Sapņu ķērāju, kurš ir izveidots apaļā formā un līdzinās izsmalcinātam zirnekļu tīkla veidojumam, galvenokārt pielietoja kāzās kā jaunlaulāto mīlestības sargātāju, tāpat arī to piekāra pie mazu bērniņu gultiņām, līdzīgi kā latviešu tautā etnogrāfisko zīmi Laimes slotiņu uzskata par dvēseles sargātāju, savukārt Saules zīme ir mūžīgās kustības un dzīvības simbols, kas dod gaismu un siltumu, nosaka cilvēka laika ritējumu.

"Šis salīdzinājums kārtējo reizi man atgādināja, ka cilvēki visā pasaulē ir no senas pagātnes krājuši savas dzīves pieredzi, to vērodami, secinādami, pārmantodami atziņu veidā no paaudzes paaudzē, veidodami, katrs savai tautai īpašas nozīmes simboliskās zīmes, kuras nenoliedzami palīdz cilvēkam skaisti un harmoniski nostaigāt dzīvei atvēlēto laiku.

Mana izstāde "Sapņu ķērājs" būs manas pārdomas par cilvēka mūža ritumu, par piederību savai tautai, par latviešu tautas tradīciju pārmantojamību no paaudzes paaudzē, par cilvēka uzdevumu šajā Saulē .

Izstādes mērķis ir nostiprināt sevī piederības sajūtu latviešu tautai ,un, arī skatītajos rast piederību savai tautai.

Šo izstādi veltīšu savai vecvecmāmiņai Maijai Pecs un vecmāmiņai Ellai Kārkliņai Pecs," stāsta māksliniece Ilze Avotiņa.

Foto: Ilze Avotiņa, "Noskūpstīt Laimes lāci". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV