Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Jāņa Streiča gleznu izstāde skatāma Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā

EasyGet.lv, 19.09.2012. 13:44

No 19. septembra līdz 31. oktobrim Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, O. Vācieša ielā 19 būs skatāma kinorežisora Jāņa Streiča pasteļu izstāde "Basām kājām".
Jāņa Streiča gleznu izstāde skatāma Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā

Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekli, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri, Vatikāna prēmijas „Beato Angeliko" un starptautisko kinofestivālu laureātu Jāni Streiču vairāk zinām kā režisoru un scenāristu.

Jāņa Streiča pirmā filma „Kapteiņa Enriko pulkstenis" (kopā ar režisoru Ēriku Lāci) tapusi pirms 45 gadiem – 1967. gadā. Vairāk nekā 30 gadus strādājot Rīgas kinostudijā gan par režisora asistentu, vēlāk režisoru, režisoru inscenētāju, Jānis Streičs piedalījies vairāk nekā 30 kinodarbu veidošanā. Kurš kino cienītājs gan nezina vieglas ironijas un humora pilnās Streiča filmas „Mans draugs – nenopietns cilvēks", „Nepabeigtās vakariņas", „Teātris", „Limuzīns Jāņu nakts krāsā", „Rūdolfa mantojums", smeldzīgās „Svešās kaislības", „Tikšanās uz Piena ceļa", vitalitātes pilno „Cilvēka bērnu" u.c.

Bet Jānis Streičs ir arī citādi apdāvināts cilvēks. Viņa dzīve nav saistīta tikai ar kino. Viņš ir talantīgs gleznotājs, kokgriezējs, literāts un muzikants.

Pasteļu izstāde "Basām kājām" atklāj Jāņa Streiča dzimtās Latgales ainavas. Jau bērnībā un jaunībā kinorežisors vēlējies kļūt par mākslinieku. Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas priekšmeta metodikas pasniedzējs Jakovs Beketovs viņam atklājis pirmos aroda noslēpumus un mudinājis mācīties tālāk, bet aizraušanās ar teātri guvusi virsroku un aizvedusi mākslinieku uz kino.

Jānis Streičs atzīst, ka cilvēka būtība un vērtība „jāmeklē tur tālumā, aiz trejdeviņiem kalniem, kur basām kājām staigā bērnība". Meistara pasteļi atklāj mums viņa bērnības zemi ar dziļu un patiesu mīlestību.

Izstādes atklāšana notiks 19. septembrī plkst. 18.00. Skanēs Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa muzikāla dzejas kompozīcija Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas vokāli dramatiskā ansambļa „Pēdējā minūte" iestudējumā.

Foto: Jānis Streičs. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV