Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Vairākuma Eiropas valodu pastāvēšana ir apdraudēta

EasyGet.lv, 19.09.2012. 17:21

Eiropas vadošie valodas tehnoloģiju speciālisti secinājuši, ka vismaz 21 Eiropas valodai draud izmiršana digitālajā pasaulē.

Piektdien, 21. septembrī, Rīgā notiekošajā starptautiskajā konferencē "Valoda, tehnoloģijas un Eiropas nākotne" (ltrigaconference2012.com) tiks prezentēts pētījums, ko veicis Eiropas izcilības tīkls META-NET, iesaistot vairāk nekā 200 ekspertus, to skaitā arī Latvijas pētniekus.

Pētījumā tika izvērtēta valodu gatavība cīnīties ar digitālās pasaules izaicinājumiem. Tajā secināts, ka Eiropas attīstību apdraud ne tikai ekonomiskie un finanšu satricinājumi. Eiropas vienotībai traucē arī tajā pastāvošās valodu barjeras. Tās apgrūtina saziņu un sadarbību, kas sniedzas pāri valstu robežām, kavē preču un pakalpojumu eksportu, uzņēmumu spēju strādāt ārējos tirgos. Pētījums parāda, ka valodas tehnoloģijas ir līdzeklis, kā pārvarēt valodu barjeras un stiprināt Eiropas nacionālās valodas. Eiropai ir jārīkojas, lai sagatavotu valodas digitālajam laikmetam.

Viens no pētījuma veicējiem, Baltijā vadošā tehnoloģiju uzņēmuma "Tilde" valdes priekšsēdētājs Dr. Andrejs Vasiļjevs: "Pētījumā secināts, ka mēs esam liecinieki digitālajai revolūcijai, ko var salīdzināt ar Johana Gūtenberga izgudroto iespiedpresi. Tās valodas, kurās netika drukātas grāmatas, ar laiku iznīka. Arī mūsdienās valodas dzīvotspējai ir svarīga tās lietošana jaunajās tehnoloģijās."

A. Vasiļjevs norāda, ka datora un mobilo tālruņu lietotājiem angļu valodā tiek sniegtas daudz plašākas iespējas nekā mazāk lietotās valodās. Tas sašaurina šo valodu lietojumu un apdraud šo valodu ilgtspēju.

"Ekspertu veiktajā salīdzinošajā analīzē tikai angļu valodas atbalsts saņēmis vērtējumu "labs". Holandiešu, franču, vācu, itāliešu un spāņu valodām ir viduvējs tehnoloģiskais atbalsts. Skaitliski nelielās Eiropas valodas, to skaitā lietuviešu un latviešu, tika vērtētas kā visvairāk apdraudētās," stāsta "Tilde" vadītājs A.Vasiļjevs.

Konferencē tiks arī akcentēti nozīmīgākie rezultāti, kas pēdējos gados sasniegti valodas tehnoloģiju attīstībā Latvijā.

"Tildes mērķis ir panākt tādu pašu tehnoloģisko nodrošinājumu latviešu valodai, kāds pieejams lielajām valodām. Esam lepni, ka Tildes valodas tehnoloģiju sasniegumus, par kuriem stāstīsim konferencē, novērtējusi gan Eiropas Komisija, gan tādi globāli uzņēmumi kā Microsoft, kuriem esam palīdzējuši tehnoloģiju izstrādē. Tos attīstot un paplašinot, Latvijai ir iespēja kļūt par globālu līderi mazāku valodu tehnoloģiju attīstībā," uzskata A.Vasiļjevs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV