Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Pastariņa muzejs atzīmē 45 gadu jubileju

EasyGet.lv, 01.10.2012. 14:42

6. oktobrī plkst. 13.00 notiks Pastariņa muzeja 45 gadu jubilejas pasākums, kurā tiks prezentēti etnoarheoloģisko pētījumu rezultāti un būs skatāma 2010.-2012. gadā iegūto senlietu izstāde, muzicēs Engures mūzikas un mākslas skolas flautisti un arī ansamblis "Mežezers", kurš jau 10 gadus darbojas Pastariņa muzejā, informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.
Pastariņa muzejs atzīmē 45 gadu jubileju

Pastariņa muzejs atrodas Zentenes pagasta "Bisniekos", kur dzimis un uzaudzis Tautas rakstnieks Ernests Birznieks-Upītis (1871-1960). Muzejs apmeklētājiem atvērts 1967. gada 1. oktobrī kā Tautas rakstniekam veltīts sabiedriskais muzejs. Mūsdienās tas iepazīstina gan ar populāro grāmatu tēlu Pastariņu, gan rakstnieka daiļradi, gan ar tradicionālo Ziemeļaustrumkurzemes lauku sētu, kurā saglabātas daudzas tradīcijas, arī kulinārais mantojums.

„Bisnieki" ir sena zemnieka sēta, kas dokumentos minēta jau 1607. gadā. Rūdolfa Brūža vadīto etnoarheoloģikso pētījumu rezultātā konstatētas vismaz triju periodu apbūves pēdas un iegūtas senlietas, kas liecina par sētas iemītnieku zināmu turības pakāpi. paralēli izpētei notiek arī apbūves restaurācijas darbi. Pēdējo astoņu gadu laikā jau pārvesta un restaurēta pirts-dāre, restaurēta dzīvojamā ēka, veikti seklās kūts pamatu un arī dziļās kūts pamatu restaurācijas darbi. Lai apmeklētāji varētu iepazīt arī rakstnieka bērnības laika sētas situāciju sadarbībā ar Dzirciema speciālo internātskolu izveidots 18. gadsimta apbūves makets mērogā 1:5.

Kaut arī muzeja dibināšanu 20. gadsimta sešdesmitajos gados centās virzīt Latvijas Komunistiskās partijas un padomju funkcionāri, tas radās kā vietējo entuziastu iniciatīva un kopš tā laika ir viens no populārākajiem mazajiem lauku muzejiem Latvijā. Pirmos divdesmit gadus par muzeju rūpējās rakstnieka brāļa Kārļa meita Marija Birzniece (1906-1989); pirmajos gados sabiedriskā kārtā, vēlāk – jau kā Tukuma mākslas un novadpētniecības muzeja (tagad Tukuma muzeja) filiāles darbiniece.

Pastariņa muzejs aicina visus bijušos darbiniekus, draugus un sadarbības partnerus, kā arī Birznieku dzimtai piederīgos sapulcēties kopā, dalīties atmiņās, iepazīt muzeja pēdējo gadu veikumu un plānot nākotnes ieceres. Ierašanos lūdzam iepriekš pieteikt muzeja vadītājai Sanitai Ratniecei, tālr. 28651091

Foto: Pastariņa muzejs. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV