Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LTV1 oktobrī svin Zigmara Liepiņa jubileju

EasyGet.lv, 02.10.2012. 10:27

Sestdien, 6. oktobrī, plkst. 21:20 ar komponista Zigmara Liepiņa operu „Parīzes Dievmātes katedrāle" un raidījuma „Teātris.zip" diskusiju Latvijas Televīzija iesāks Zigmara Liepiņa 60. jubilejai veltīto pārraižu ciklu, kura kulminācija gaidāma 13. un 14. oktobrī.

1998. gadā ierakstītās operas „Parīzes Dievmātes katedrāle" ievadā, starpbrīžos un pēc izrādes Ojāra Rubeņa vadītā raidījuma „Teātris.zip" studijā viesosies pats komponists Zigmars Liepiņš, uzveduma režisors Edmunds Freibergs, Igo (Kvazimodo lomas atveidotājs), Dita Kalniņa (Esmeraldas lomas atveidotāja) un Nacionālā teātra aktieri no operas jauniestudējuma teātra versijas – Mārcis Maņjakovs (Frolo) un Juris Jope (Kvazimodo).

Par operu „Parīzes Dievmātes katedrāle" pats komponists teicis: "Par "Parīzes Dievmātes katedrāles" tēmu – tumšu kaislību un patiesu mīlestību – biju domājis daudzus gadus. Septiņdesmito gadu sākumā uzrakstīju dziesmu ar Māra Čaklā vārdiem "Nabaga Kvazimodo". Lieliskais Kaspara Dimitera librets rosināja mūziku, kas pati plūda uz vārdiem. "Parīzes Dievmātes katedrāle" man ir viens no mīļākajiem darbiem."

Komponista jubilejai veltīto pārraižu ciklu sestdien, 13. oktobrī, turpinās leģendārā rokopera „Lāčplēsis" (plkst. 13:30), dokumentālā videofilma "Komponistam nozagtais laiks. Zigmars Liepiņš" (plkst. 21:20) un jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncerts (plkst. 22:15).

LTV dokumentālās videofilmas "Komponistam nozagtais laiks. Zigmars Liepiņš" radošā komanda žurnāliste Ilze Strenga, režisore Maija Smildziņa, operatori Normunds Čirkste, Armands Rudzītis, Jānis Rēdlihs, Guntis Lēmanis deviņus mēnešus dokumentēja komponistu, tvēra mirkļus, kuros Zigmars Liepiņš pirms savas 60.dzimšanas dienas ļāva ieskatīties. Un notikumu komponista dzīvē bija daudz...

Komponista jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncertā 13. oktobrī skanēs kantāte „Tēvzemei un Brīvībai", skaistākie fragmenti no operām „Parīzes Dievmātes katedrāle" un „No rozes un asinīm" lielisku solistu izpildījumā un Koncerta vijolei ar orķestri pirmatskaņojums ar Paulas Šūmanes solo. Pie Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults – Zigmara Liepiņa dēls Jānis Liepiņš.

Zigmara Liepiņa dzimšanas dienā, 14. oktobrī, plkst. 21:55 „Teātris.zip" aicinās skatīties Zigmara Liepiņa muzikālās drāmas „Adata" 2007. gada ierakstu. Pirms izrādes un starpbrīdī raidījuma studijā Ojārs Rubenis iztaujās komponistu Zigmaru Liepiņu, rakstnieci un libreta autori Andru Manfeldi un aktrises Zani Dombrovsku un Ditu Lūriņu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV