Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Novembrī Latvijas Leļļu teātrī gaidāmas četras pirmizrādes

EasyGet.lv, 05.10.2012. 13:32

Novembrī Latvijas Leļļu teātrī gaidāms īsts pirmizrāžu bums - veselas četras pirmizrādes, turklāt trīs no tām - vienā dienā.
Novembrī Latvijas Leļļu teātrī gaidāmas četras pirmizrādes

Sestdien, 3. novembrī, skatuves gaismu gan latviešu, gan krievu trupā ieraudzīs vērienīgs un aizraujošs uzvedums bērniem no 3 gadu vecuma - "Brīnumpērlīte". Tā pamatā ir populārā bulgāru bērnu dramaturga Valērija Petrova luga "Puk".

Šī būs jau trešā bulgāru izcelsmes spāņu režisora Plamena Dipčikova veidotā izrāde Latvijas Leļļu teātrī. Iestudējums tiks veidots t.s. melnā kabineta tehnikā, ar leļļu, gaismu un video projekciju palīdzību uzburot grandiozu trīsdimensiju iespaidu. Tāpēc bērnus un viņu vecākus gaida neticami krāšņa skatuves pasaka par mazās Lilī piedzīvojumiem zemūdens valstībā.

"Tas būs saviļņojošs stāsts par sirds skaidrību, gara spēku un labsirdību," izrādes pamattēmu atklāj režisors. Viņš uzsver, ka radošās komandas mērķis ir radīt aizraujošu iestudējumu, visu izteiksmes līdzekļu arsenālu pakļaujot mazā skatītāja interesēm - tā, lai, acis nenovēršot no skatuves, varētu priecāties, aizturēt elpu vai spiegt no sajūsmas...

Izrādes "Brīnumpērlīte" latviešu versijā iesaistīsies aktieri Lienīte Osipova, Dace Vītola, Audra Pētersone, Miķelis Žideļūns, Anrijs Sirmais, Artūrs Putniņš un Daumants Švampe. Savukārt krievu trupā lomas atveidos Lilija Sūna, Jūlija Meščerjakova, Olga Larina, Aleksandra Brunere, Irina Kalniņa, Aleksandrs Jonovs un Nikolajs Šestaks. Izrādes māksliniece ir Ani Petrova (Spānija), bet mūzikas autors - Valdis Zilveris.

Izrāde būs skatāma Lielajā zālē. Pirmizrādes dienā, 3. novembrī, tās sākums krievu valodā - plkst. 11:00, bet latviešu valodā - plkst. 14:00.

Šajā pašā dienā, 3. novembrī, Mazajā zālē plkst. 11:00 pie skatītājiem nāks nepacietīgi gaidītā izrāde "Divas Lotiņas".

"Pasaulē ir ļoti daudz šķirtu vecāku un ļoti daudz bērnu, kas no tā cieš. Un ir daudz citu bērnu, kas cieš no tā, ka vecāki nešķiras," savā 1949. gadā tapušajā stāstā saka vācu rakstnieks Ērihs Kestners.

"Bet, ja no bērniem prasa, lai viņi šādu stāvokli paciestu, tad nedrīkst ar viņiem to vienkāršā un saprotamā valodā nepārrunāt," sava bērnu dienu mīļākā rakstnieka teikto papildina izrādes režisors Ģirts Šolis, kuram šī būs debija ne tikai Leļļu teātrī, bet arī bērniem adresēto iestudējumu jomā.

Veidot vairāku paaudžu iemīļotās grāmatiņas dramatizējumu viņu mudinājusi visā pasaulē, tomēr īpaši Latvijā aktuālā problēma: "Mūsu dzīves ritms pēdējos gados radījis vēlmi izbaudīt "ātrās dzīves" garšu, kur nav laika remontēt ne vecas mēbeles, ne attiecības. Negribu teikt, ka tikai bērna dēļ jādzīvo kopā, bet bērns attiecību krīzē var būt iemesls, kura dēļ vērts apsvērt šķiršanās lietderību. Tāpēc mūsu izrāde būs aicinājums padomāt, kas notiek ar bērnu tad, kad vecāki netiek galā paši ar sevi."

Lai gan iestudējums "Divas Lotiņas", kurā tiks izmantoti kustību, leļļu un objektu teātra paņēmieni, adresēts bērniem no 5 gadu vecuma, to noskatīties aicināta visa ģimene, lai redzēto pārrunātu. Bērnam saprotamā valodā bez jebkādas moralizēšanas izrādes veidotāji centīsies izskaidrot to, ka šķiršanās vēl nav pasaules gals, tomēr abām pusēm - tētim un māmiņai - jādara viss iespējamais, lai tā nenotiktu.

Vienlaikus režisors uzsver, ka izrāde, neskatoties uz nopietnajām tēmām, būšot viena liela "ņemšanās" un dauzīšanās, jo stāsta centrā galu galā ir divas traki temperamentīgas jaunkundzes. Viņu un pārējo varoņu piedzīvojumus izspēlēs brīnišķīgie Leļļu teātra aktieri Dana Lāce, Santa Didžus un Valdis Vanags.

Iestudējuma vizuālo tēlu veido Reinis Pētersons - šobrīd Latvijā pamanāmākais ilustrators, kura darbi sākuši triumfa gājienu arī pasaulē. Izrādē skanēs dzīvā mūzika, ko speciāli šim iestudējumam raksta Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora).

Krietni paplašinot leļļu teātra izteiksmes līdzekļus, smilšu animācijas tehnikā jaunu izrādi veido Leļļu teātra galvenā režisore Vija Blūzma. Iestudējuma nosaukums - "Smilšu pasaka". Pirmizrāde gaidāma 24. novembrī plkst. 11:00 Mazajā zālē, un pagaidām iestudējums būs skatāms krievu valodā.

"Smilšu māksla un tās dažādās tehnikas mani uzrunājušas jau sen, bet īpaši pēdējā laikā, kad bērnu un pieaugušo vidū aktuāli kļuvuši gan dažādie smilšu mākslas veidi, gan terapija," stāsta Vija Blūzma.

Izrāde vienlaikus būs eksperiments un uzdrīkstēšanās, jo, pretēji straujajam ritmam un milzu enerģētikai, ko bērniem sniedz mūsdienu tehnoloģijas, ieskaitot datorspēles un animācijas filmas, smilšu animācija bērnam ļauj saņemt citas emocijas - mieru un maigumu. Vienlaikus, strādājot pie iestudējuma, tiek meklēts zelta vidusceļš: nomierinošais smilšu zīmēšanas process bērnu auditoriju nedrīkstētu garlaikot - rezultātam jābūt pietiekoši ātram un uzrunai - dzīvai.

Tālab režisore uzsver: ja pieaugušajiem smilšu animācija šķiet maģiska, valdzinoša un ļoti aizraujoša, pagaidām ir noslēpums, kā tā uzrunās bērnus: "Mēs ļoti ceram, ka ar šo radošo procesu izdosies aizraut arī viņus!"

Idejas izrādes literārajam pamatam V. Blūzma smēlusies krievu portālā "Māmiņas pasakas", kur jaunās māmiņas dalās pieredzē ar pašu izdomātajām pasakām. Tie ir īsi, vienkārši un bērniņam labi saprotami stāstiņi par visdažādākajām tēmām: drosmi, izpalīdzību, draudzību. Katrs no atainotajiem notikumiem mazulim nes konkrētu vēsti. Tā arī veidosies izrāde - kā nelielu notikumu virkne, kā vecāku saruna ar bērniem.

Smilšu animācijas tehnika ir gaistoša māksla, turklāt obligāts priekšnosacījums ir laba zīmēšanas prasme. Režisore ir gandarīta: Leļļu teātra aktieriem, kuri rokas uztrenējuši leļļu vadīšanā, tā piemīt. Netveramos smilšu tēlus uzburs Lilija Sūna, Jūlija Meščerjakova un Aleksandrs Jonovs, iestudējumu emocionāli bagātinās Raimonda Petrauska muzikālās improvizācijas.

Biļetes uz visām izrādēm jau nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, internetā un Latvijas Leļļu teātra kasē. Biļešu cenas: uz izrādes "Brīnumpērlīte" pirmizrādi - Ls 4-9 (turpmāk Ls 3-8), uz izrādes "Divas Lotiņas" un "Smilšu pasaka" pirmizrādēm - Ls 7 (turpmāk Ls 6).

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV