Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Atklās izstādi par rakstnieku un mūziķu statusu padomju stagnācijas gados

EasyGet.lv, 18.10.2012. 09:12

No 24. oktobra Rakstniecības un mūzikas muzejā atvērta izstāde "Smacenis". Tās uzmanības centrā – jautājums par radošo profesiju statusu sabiedrībā, informē muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile.
Atklās izstādi par rakstnieku un mūziķu statusu padomju stagnācijas gados

Izstāde pievēršas rakstnieku un mūziķu dzīves un daiļrades apstākļiem Brežņeva laikā jeb padomju stagnācijas gados, kas sākas ar Čehoslovākijas notikumiem 1968. gadā un beidzas ar t. s. pārbūvi 1980. gadu vidū.

Toreiz zināmus ienākumus garantēja samērā regulāri valsts pasūtījumi. Radošās savienības rūpējās par savu biedru sociālo labklājību – dzīvokļiem, radošajiem namiem, veselības aprūpi. Tādējādi radošo profesiju pārstāvjiem tika nodrošināts tā laika standartiem visai augsts dzīves līmenis.

Tomēr šīs privilēģijas tika pirktas dārgi – par dažādiem radošās brīvības ierobežojumiem, varas rupju iejaukšanos daiļrades procesā, cenzūru un pašcenzūru, kas seko katrai uzrakstītai rindai, prasot lielākas vai mazākas nodevas laikmeta ideoloģijai.

Jautājums par radošo profesiju statusu Latvijā īpaši aktualizējies pēdējā laikā. Rakstnieki un citu radošo profesiju pārstāvji nereti jūtas nepienācīgi novērtēti un atalgoti. Notiek skarbi dialogi ar valdības pārstāvjiem, nākas dzirdēt runas arī par labajiem padomju laikiem. Izstāde ir atgādinājums par tām nodevām, kuras laikmeta ideoloģijai bija spiests maksāt katrs.

Izstāde "Smacenis" Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) skatāma līdz 2013. gada 26. maijam.

Papildu informācija: www.rmm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV