Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Andreja Upīša muzejā atklās kaligrāfijas izstādi

EasyGet.lv, 24.10.2012. 13:14

No 27. oktobra līdz 17. decembrim Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Rīgā, Brīvības ielā 38–4 būs skatāma izstāde "Ielūdz kaligrāfi", informē muzeja pārstāve Ilze Kaire.
Andreja Upīša muzejā atklās kaligrāfijas izstādi

Andreja Upīša memoriālajā muzejā starp daudzajiem eksponātiem apmeklētāju, īpaši jauniešu vidū, interesi nereti izraisa 20. gadsimta 50. – 70. gados rakstniekam dāvātas apsveikuma adreses. Tās, kopā ar dažādiem dāvinājumiem – gleznām, grāmatām un piemiņas lietām Andrejam Upītim pasniegtas nozīmīgu jubileju reizēs. Apsveikumu adreses ievietotas mākslinieciski darinātos ādas iesējumos, vēlējumi rakstīti augstvērtīgā kaligrāfiskā rokrakstā, kas mūsdienās, kad lietojam dažādus datoru fontus, patiešām izraisa apbrīnu.

K tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „skaisti rakstīt" un vārda „rakstīšana" senākā nozīme ir rotāšana – adot, šujot vai kaļot. Latviešiem ir tautasdziesmas par rakstītiem cimdiem, dvieļiem, rakstītām kamanām, skapjiem un durvīm, par izrakstītu kara karodziņu.

Mūsdienās rakstīšanu galvenokārt saprot kā vienu no valodas pamatprasmēm jeb runas darbībām. Rakstīšana ir komplicēts process, kas nav šķirams no runāšanas un klausīšanās. Literatūrvēsturnieks Kārlis Egle ir atzinis: „Rakstīšana ir labākais līdzeklis kā sevi piespiest domāt."

Rakstīšana ar datoru ir integrēta mūsdienu virtuālajā pasaulē (elektroniskās vēstules, īsziņas un emuāri), bet dators vai cita tehniska ierīce ir tikai līdzeklis, ar kuru mēs uzrakstām un noformējam tekstu. Rokraksta vērtība ir neaizstājama. Rokrakstā rakstītas vēstules mūsdienās ir kļuvušas par izsmalcinātības liecību.

Rokraksts reģistrē mūsu individualitāti un ataino iekšējo kultūru kā nezināmu atslēgu uz mūsu dvēseli un visslēptāko dabu.

Skaistas rakstīšanas prasme Latvijā kādreiz bija neatņemama izglītības sastāvdaļa. Rokraksts liecina par mūsu sabiedrības veselīgo pusi un inteliģenci, par fantāziju un skaistumu, jo tieši ar roku rakstīts teksts pieder pie labas uzvedības etiķetes.

2009. gadā Rīgā parādījās jauna iespēja cilvēkiem, kuri vēlas apgūt skaistas rakstīšanas mākslu. Tika atvēri kaligrāfijas kursi, kurus nu jau trīs gadus ar apbrīnas vērtu entuziasmu vada profesionāla kaligrāfe Līvija Bērziņa.

Līvija Bērziņa ir beigusi Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera nodaļu. Specializējusies kaligrāfijā, jau vairāk nekā 35 gadus darbojas, veicot individuālus pasūtījumus (ieraksti diplomos, ielūgumos, viesu grāmatās u.c.).

Līvijas Bērziņa audzēkņu vidū galvenokārt ir pieaugušie – visdažādāko profesiju pārstāvji. Atsevišķu kursu apgūst arī skolēni. Lielākā daļa audzēkņu uzsāk mācības bez jebkādām priekšzināšanām. Kursu ietvaros tiek apgūti dažādu mūsdienās izmantotu rakstības veidu pamati – gan viduslaiku gotu raksta variācijas, gan dažādi slīpraksta paveidi, gan formu un krāsu rotaļas burtos.

Izstādē redzami darbi, kas tapuši kursu laikā vai pēc to pabeigšanas. Skatītājiem ir iespēja soli pa solim izsekot prasmju attīstībai mācību procesa laikā – no pirmajām, neveiklajām svītriņām līdz gataviem, izskatīgiem darbiem kursu noslēgumā. Daļa skolnieku ir atraduši kaligrāfijai pielietojumu savā profesionālajā darbībā, citiem tas kļuvis par pievilcīgu vaļasprieku, sava veida meditāciju vai vienkārši patīkamu atpūtu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV